České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Chris Sharma a nová cesta 9b+ v oblasti Siurana

Americký sportovní lezec Chris Sharma je zajisté legendou tohoto sportovního odvětví. Byl to právě on, kdo vylezl první cestu 9a+, nebo přesněji, první potvrzenou linii 9a+. Už předtím byly vylezeny dvě cesty označované za 9a+, ale na jejich klasifikaci nepanovala obecná shoda. Zato u 9b je jeho prvenství nezpochybnitelné. Ve skutečnosti Sharma vylezl první čtyři cesty 9b. A v roce 2013 byl také druhým v historii, kdo zdolal obtížnost 9b+, když několik týdnů po Adamu Ondrovi přelezl svou cestu La Dura Dura v katalánské Olianě. 

Později se ale Sharma ze sportovního lezení trochu vytratil. Zvládl ještě jednu ikonickou cestu ve stylu Deep Water Solo, kdy lezl bez jištění nad vodní hladinou, ale především se věnoval jiným projektům. Natáčel pro televizi a byl porotcem v několika soutěžích. Co je pro něj ale možná nejzásadnější, stal se otcem, takže se také věnoval rodičovským povinnostem.  Na lezení ale ani v té době nezanevřel a nedávno se objevila informace, že chystá rovnou několik velkých projektů. Připravuje přelezení další cesty 9b+. 


Sharma leze nové 9b+. Foto Chris Sharma

Letos v březnu proto opět přicestoval do Katalánska. Cílem byla jeho nejoblíbenější lezecká oblast u vesnice Siurana. Zde měl v sektoru El Pati nedaleko cest La Rambla a La Reina Mora o obtížnosti 9a+, respektive 8c/9a vytipovanou zcela novou obtížnou linii. Tu si vytipoval už před nějakou dobou a velmi intenzivně ji nacvičoval loni na jaře a na podzim, tehdy se mu ale výstup ještě nezdařil. 

Proto se po návratu letos v březnu věnoval nacvičování cesty několik dalších dní. A 28. března konečně uspěl – přelezl novou cestu, kterou nazval Sleeping Lion. Podle jeho vyjádření jde o nejtěžší linii, kterou kdy ve svém životě lezl. Navrhuje jí proto klasifikaci 9b+. Pokud se tento stupeň potvrdí, půjde o jednu ze dvou cest 9b+, které Sharma přelezl. Současně by to byl jeho premiérový prvovýstup této obtížnosti. Ve svých 41 letech je vůbec nejstarším, kdo něco takového dokázal. Je to navíc první výstup obtížnosti 9b+ ve známé oblasti Siurana. 


Sharma v cestě Sleeping Lion. Foto Chris Sharma

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com