České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bratři Pouové: tři prvovýstupy v Indii, jeden z nich věnovali i H. Auerovi

Dvojice špičkových baskických horolezců Iker a Eneko Pou zvládla tři prvovýstupy na neznámé vrcholy v Indii. Jejich cílem se stalo izolované údolí Bapsa v Indickém Himálaji, konkrétně v oblasti Himachal Pradesh.


Prvním z poprvé zlezených vrcholů byl 4670 metrů vysoký štít, který pojmenovali Midi d'Ossau. Vystoupili na něj po cestě The Latin Brother (7c+/560 m) věnované na památku tragicky zemřelého spolulezce a kamaráda Hanjörga Auera, který s nimi byl například na expedicích na Baffinově ostrově a na Sibiři.

Na sousední 4900 metrů vysoký vrchol přidali linii Miguelink (6c/600 m) pojmenovanou po Miquelovi Rierovi, jejich příteli a lezecké legendě, která stála u zrodu disciplíny „deep water solo“. Riera zemřel právě v době, kdy Iker a Eneko Pou byli v Indii.

Třetí prvovýstup přidali na 4560 metrů vysokou skalní věž, kterou nazvali Gorbea. Prvovýstup Beti Alavés (6b+/340 m) nese název podle jejich lezeckého oddílu.  

Všechny tři prvovýstupy uskutečnili během pouhých deseti dnů a vždy na jeden zátah: The Latin Brother: 14 h, Miguelink: 12 h a Beti Alavés: 10,5 h.

 

 

Zdroj: Planetmountain.com