České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Bláža Karasová – legenda českého horolezectví (12. 7. 1922 – 17. 4. 2014)

Je tomu týden, co ve věku nedožitých 92 let zemřela nestorka českého ženského horolezectví Bláža Karasová.

 

 

Čestná členka Českého horolezeckého svazu Blažena Karasová, rozená Cvrková, byla přední československou horolezkyní 50. let minulého století. Bláža začínala lézt za 2. světové války na pískovci s Joskou Smítkou. Je po ní pojmenována Blážina stěna ve skalní oblasti Srbsko na Karlštejnsku. Ve Vysokých Tatrách má na kontě 225 výstupů (94 zimních) a 4 prvovýstupy. Velmi aktivně se stavěla k otázkám samostatného ženského lezení - absolvovala například přechod hlavního hřebene Vysokých Tater v čistě ženském družstvu a byla vedoucí a trenérkou ženského reprezentačního družstva. Reprezentantka Československa v letech 1951-1954 a nositelka tehdy udělovaného titulu "mistryně sportu" působila dále v Rile, Julských Alpách, Pyrenejích, ve Walliských Alpách a na Kavkaze, kde se jí v roce 1959 podařil traverz Ušby. Pracovala i jako funcionářka v různých komisích horolezeckého svazu, zejména komisi žen. Bláža uměla překročit bariéry socialistického sportu svým působením v mezinárodním ženském horolezeckém spolku RHM (Randes-vous-Haute-Montagne) založeném ve Švýcarsku v roce 1960, kde díky její autoritě získané sportovním umem a utvořeným kontaktům byly československé lezkyně prakticky jedinými pravidelnými účastnicemi akcí tohoto spolku z východní Evropy.

 


S Petrem Prachtelem na oslavě svých narozenin

 

Bláža byla nejen ambiciózní sportovkyní, ale také nadšenou organizátorkou, která se snažila ženskou lezeckou scénu neustále posilovat a zkvalitňovat, což se jí dařilo a velmi ji to naplňovalo. Více už opis z časopisu Horolezec ze září 1955:

 

My můžeme být spokojeny!

Letní soustředění žen, které bylo uskutečněno v době 11. - 24. září 1955, přineslo našim ženám velký úspěch. Plánovaný kolektivní přechod hlavního hřebene Tater byl uskutečněn i za velmi nepříznivých podmínek (pozn.: následuje podrobný deník den po dni).

Stručné zhodnocení

Celkově přišlo družstvo za krajně nepříznivých podmínek 54 vrcholů, s celkovým výškovým rozdílem 10 233 metrů na délce 24,5 km. Letní soustředění ženského družstva bylo úspěšné. Napříště se ovšem musí počítat s dokonalou výzbrojí jako gumové matrace, které zvlášť pro ženy jsou velmi nutné, a snížit samotnou váhu nákladu na minimální váhu. Můžeme být spokojeny s výkonem, i když by se zdálo, že družstvo rozdělením na 2 skupiny, které se večer scházely, nebylo správné. Ale počasí, které bylo opravdu špatné, nás donutilo změnit původní plán a také proto, že jsme vlastně byly lichý počet, což by pochod zdržovalo. Nám šlo o poznatky v získávání vytrvalosti při nástupech, které jsou velmi nutné při budoucím zájezdu do Alp. Letní přechod byl tedy prvním krůčkem k dalším úkolům, které na nás čekají.

Mistryně sportu Blažena Karasová


 

Na Blážu Karasovou budeme vždy vzpomínat s velkým respektem a vděkem za její přínos české horolezecké scéně. Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast nad ztrátou této mimořádné ženy.

redakce lidé&HORY

 

Bláža na historických fotografiích:


 

Zdroj: Bláža a Petr Schnablovi, ČHS