České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Americký prvovýstup na Aljašce

Kromě známých Aljašských hor s jedinou šestitisícovkou Severní Ameriky Denali leží na Aljašce ještě spousta dalších zajímavých a vysokých pohoří. Poměrně známé je i Wrangellovo pohoří (pojmenováno po admirálu Ferdinandu von Wrangellovi) s nejvyšší horou Mount Blackburn dosahující 4996 metrů nad mořem. Mimo ní zde najdeme i dalších jedenáct hor vyšších, než 4000 metrů.

Kromě čtyřtisícovek zde ovšem najdeme také celou řadu nižších, avšak přesto velmi pozoruhodných hor. Jednou z nich je 2118 metrů vysoký Mount Abercrombie, který získal jméno po kapitánu Arbercrombiem, jenž zde na přelomu 19. a 20. století vedl několik průzkumných výprav. Mount Abercrombie sice nevyniká svou nadmořskou výškou, ale vzhledem k drsnému aljašskému klimatu je výstup na ni dosti obtížný, zvláště pak v zimním období. Vrchol poprvé zdolala americká čtveřice Everett, Marron, Nielsen a Warren v roce 1960 z mírnější severní strany.

Nicméně Mount Abercrombie nabízí i velmi vysoké a těžké stěny, například jihozápadní stěna je vysoká bezmála 1500 metrů. Tu dosud horolezci prostoupili pouze jednou a to v roce 2007 Colin Haley a Jed Brown. Právě tuto velkou stěnu si už několik let zpět vyhlédla americká dvojice Simon Frez-Albrecht a August Franzen. Nicméně celé tři roky museli čekat, než se ve stěně vytvoří podmínky vhodné pro lezení.

Dočkali se letos na jaře, kdy se konečně mohli vydat do stěny k ostrému pokusu. A vyplatilo se. Počátkem dubna dokázali vylézt novou linii v krásné a obtížné jihozápadní stěně Mount Abercrombie. Jejich cesta vede v podstatě přímo k vrcholu a to kousek vpravo od středu stěny. Americká dvojice tak zaznamenala teprve druhý výstup touto stěnou v historii lezení.


Pohled do okolí. Foto August Franzen


Pohled dolů. Foto August Franzen


Noční lezení. Foto August Franzen


Nedaleko vrcholu. Foto August Franzen


Nová cesta. Foto August Franzen

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua