České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alpentour Trophy – 3. etapa

Po dvou dnech dost náročného závodění se většinou na kolo moc nechce. Dnes ráno ale došlo k něčemu, v co po včerejším očistci doufali všichni. Přestalo pršet a těsně před startovním výstřelem dokonce začalo svítit sluníčko! To v bikerech vzbudilo sílu a chuť poprat se s další etapou. Třetí etapa byla sice nejkratší (52 km), ale rozhodně ne jednoduchá. Ze začátku se jelo hodně po úzkých lesních cestách s kořeny a pak následovaly dvě náročná stoupání. První vedlo na Hauser Kaibling  – střídavě po asfaltu a šotolinové cestě. Jeho obtížnost spočívala v převýšení, které bylo více než 800 metrů. Sníh nahoře byl, ale už jen mimo cesty. Druhé stoupání se na pofilu zdálo jako poloviční. Jenomže brutální sklon a rozbahněný povrch z něho udělaly rovnocenného následovníka. Minimálně třetina kopce se musela tlačit. O zajímavé finále etapy se postaral opět extrémní sjezd. Tvrdý byl i začátek, kdy se asi tři kluci chvíli po startu navzájem poskládali. Ale naštěstí se nic nestalo.

K českým bikerům by se dalo říci „klasika“. Tereza Huříková opět s náskokem vyhrála a v celkovém pořadí vede již o půl hodiny! Zítra si tedy bude moci udělat pěkný výlet – přejme ji jasné počasí, ať si užije panoramata... Čeští eliťáci zůstali zase nějakou tu minutku pod bednou, ale v první desítce byli vidět dva, což je v místní konkurenci jednoznačně úspěch. U nás amatérů taky nic moc nového – držíme obstojné pozice a snažíme se závod ve zdraví dojet. Výsledky najdete opět pod článkem.


Pár mých zážitků:

1/ Konečně jsem jel závod, aniž bych musel zastavovat kvůli nějakým problémům. Až na jeden. Zjistil jsem totiž, že downhillová trasa tady není jen jedna. A právě po jedné - doposud neznámé - se sjíždělo k cíli. Namoklým kořenům na cestě široké 30 cm se moc vyhýbat nedá. No a právě s tím jedním kořenem si moc nerozumělo mé přední kolo a už to bylo. Jak se říká – člověk se ani nestačí leknout. Ale vše dopadlo dobře a oproti držkopádu v první etapě to byl celkem standardní „tygr“.

2/ Převlékl jsem se do „civilu“ a pak šel něco málo vyfotit do prostoru cíle. Při té příležitosti jsem vzal kolo, abych ho trochu přejel wapkou. Jenomže druhé wapky se chopil nějaký típek s bahnem obaleným sjezdovým kolem. Bylo to, jak když hodíte granát do žumpy. Přišel jsem k hotelu sice s čistým kolem, ale má bunda a kalhoty vypadaly mnohem hůř než dres po závodě.

Pořadatel závodu Gerhard Schönbacher mi dnes řekl:
„Když jsem byl profesionální cyklista, tak jsem žil půl roku v Evropě a půl roku v Austrálii. Moje sezóna tedy trvala 365 dní. Někdy se mi podařilo absolvovat i přes 220 závodních dnů, takže jsem ani nemusel trénovat.“ ...už rozumím náročnosti závodů, které Gerhard pořádá...

Tereza Huříková (1. místo ženy elite) mi řekla:
„Včera jsem chtěla šetřit síly na poslední den, ale nějak to nešlo.“ Tak uvidíme, jestli to půjde alespoň zítra. S půlhoďkou  náskoku se přeci jen dá pracovat...

Závodníci z Holandska mi řekli:
„Hodně jezdíme trénovat do Německa. Ale i doma máme asi sedmikilometrový okruh, který má 50 m převýšení. Musíš ho holt objet víckrát“ Zlaté Čechy...

Zítra nás čeká velké finále. Nejnáročnější etapa si nebude brát servítky, a tak doufejme, že počasí bude opět shovívavé. Hned po startu se budeme muset vyškrábat o nějakých 1000 m výš na Hochwurzen (cca 1770 m) a pak se v okolí Schladmingu jedou dva asi patnáctikilometrové okruhy.  Suma sumárum to je 72 km a 2950 m. Převýšení to je stejné, jako bychom na místní dominantu – Dachstein – vyjeli od moře. Projetí cílem a zakončení celého čtyřdenního klání je určitě silný zážitek. Držte palce, ať se ho dočkají všichni, co se postaví na start! Tak zítra ahoj.

Výsledkový servis:
Elite ženy:
1/ Huříková Tereza (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:56:26, celk. po 3 etapách: 1.
2/ Fry Rowena (AUS), DiscoverTasmania.com: 3:03:11, celk. po 3 etapách: 2.
3/ Nina Dufner (AUT), Trek – Moutainbiker.at: 3:04:08, celk. po 3 etapách: 5.
4/ Alena Krňáčová (CZE), Subway Unibon Marin Team: 3:08:06, celk. po 3 et.: 5.
5/ Radová Barbora (CZE), Studio 2001: 3:09:50, celk. po 3 etapách: 4.

Elite muži:
1/ Longo Tony (ITA), Full Dynamix: 2:20:04, celk. po 3 etapách: 2.
2/ Lakata Alban (AUT), Topeak Ergon Racing Team: 2:20:49, celk. po 3 et.: 1.
3/ Buchli Lukas (SUI), BIXS-iXS Pro Team: 2:21:29, celk. po 3 etapách: 3.
7/ Kamler Josef (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:24:16, celk. po 3 etapách: 8.
9/ Trunschka Tomáš (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:24:39, celk. po 3 et.: 23.
12/ Spěšný Milan (CZE), Česká spořitelna MTB: 2:26:11, celk. po 3 etapách: 5.
23/ Horák Martin (CZE), KED Cyklomax: 2:34:19, celk. po 3 etapách: 10.

Češi v open kategoriích:

SK II (ročníky 70-79)
10/ Polman Daniel, TEAM DURATEC: 3:01:43, celk. po 3 etapách: 11.
14/ Juráček Pavel, Acer Bike Team: 3:10:14, celk. po 3 etapách: 14.
15/ Michal Prokop, Bicycle Café: 3:10:33, celk. po 3 etapách: 15.
18/ Jaroslav David, Porsche Brno: 3:14:58, celk. po 3 etapách: 16.

SK II (ročníky 60-69)
15/ Drda Ladislav, Spinfit Liberec: 3:10:05, celk. po 3 etapách: 17.

web závodu: www.alpen-tour.at

fotogalerie „3. etapa“:

{gallery}novinky/Alpentour_3{/gallery}