České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Alex Txikon na Mt. Everestu v 7800 m! Carlos Rubio a Eli Revol jedou domů...

Na Manaslu (8163 m) letos v zimě působila Francouzka Elizabeth Revol, která se pokoušela o sólo výstup alpským stylem. Na Mt Everest (8848 m) odjela dvojice Španělů - horolezec Alex Txikon a extrémní lyžař Carlos Rubio. Cílem jejich expedice je první zimní výstup bez použití umělého kyslíku. Více o obou expedicích a horolezcích na konci článku.

Eli se statečně probojovala až do výšky 7300 m, na úterý 24. 1. dokonce plánovala útok na vrchol, ale masy sněhu jí v tom zabránily. Pochopila, že letos není šance... Problémy se sněhem již popsala ve zprávě ze 14. 1. 2017: "Silný vítr a mnoho sněhu - od začátku ledna napadlo 2,5 metru. V BC sněží každé odpoledne, takže nemůžeme vyrazit na aklimatizaci. Ale jinak vše OK. Ludo bojuje s nachlazením, poznal tu, co znamená "zima". Sice to tu je drsné, ale jinak máme krásný čas v horách... sami..."


Elisabeth Revol


Pohoda v BC...


Neskutečná dřina na kopci...


Elisabeth Revol a vrchol Manaslu bičovaný silnými větry

 


Elisabeth Revol v BC pod Manaslu (8163 m)

 

Expedici na Mt. Everestu podmínky naopak přejí, ale poznamenalo ji nejprve úmrtí styčného důstojníka (zástupce ministerstva turistiky, který zajišťoval organizaci expedice a doprovázel ji až do BC) na výškovou nemoc, a následně nemoc jednoho z dvojice odvážných Španělů. Carlos Rubio totiž dostal zápal plic a musel být transportován do nemocnice. Alex Txikon se s několika Šerpy navzdory této události probojoval skrz Ledopád Khumbu (viz velmi zajímavé video, 2:14) a dostali se nad hranici 7000 m - pokročili dokonce až do třetího výškového tábora. Alex ve zprávě z C3 (23. 1. 2017) píše: "Můj parťák makal jako pravý šampión, jsem na něj moc hrdý! Tento sen by se bez něj nemohl uskutečnit. Zítra chceme vystoupit do C4." V úplně posledním příspěvku (25. 1. 2017) na Facebooku píše: "Včera jsme vylezli do 7800 m! Otočili jsme se a jsme zpět v pořádku v BC. Je na čase si odpočnout!"

 


Alex Txikon se Šerpy po výstupu do výšky 7800 m


...zimní počasí na Mt. Everestu

 

Fotografie z průstupu Ledopádem Khumbu:

 

Více o zimní expedici na Manaslu (8163 m)

Ledová královna z Francie Elisabeth Revol je známá svými extrémními výkony na zimním Nanga Parbatu, kde se dvakrát probojovala do výšky nad 7500 m. Počtvrté na tuto osmitisícovku, která letos zaznamenala senzační zimní prvovýstup, nepojede. Jejím novým cílem je Manaslu. Ráda by se zde totiž pokusila o sólo výstup alpským stylem po normální výstupové trase. Stala by se tak prvním člověkem na světě, který by dokázal zdolat zimní osmitisícovku alpským stylem, navíc sama. Na expedici ji minimálně do BC, možná ale až do C2 doprovodí spolulezec Giambiasi Ludovic. Vše se rozhodne až na místě.


Elisabeth Revol při jednom z letošních aklimatizačních výstupů v Nepálu

 

Eli je známá díky mnoha výkonům. Například v roce 2008 vystoupila v letním období hned na tři osmitisícovky: Broad Peak, Gasherbrum I a Gasherbrum II. Rok poté uskutečnila expedici na Annapurnu s českým horolezcem Martinem Minaříkem, který zde bohužel zahynul při sestupu. Letos by si ráda připsala úspěch na Manaslu, na jehož vrcholu v zimě poprvé a také naposledy stála lidská noha 12. ledna 1984. Stalo se tak zásluhou polské dvojice Maciej Berbeka a Ryszard Gajewski. Naposledy se o zimní výstup na Manaslu pokusili v roce 2015 Italové Tamara Lunger a Simone Moro, jejich pokus ale znemožnily přívaly sněhu. Eli odletěla do Katmandu začátkem prosince, má za sebou již první aklimatizační výstupy a od 24. prosince je na cestě pod Manaslu. Oběma týmům držíme palce, o jejich počínání vás budeme průběžně informovat.

 

Více o zimní expedici na Mt. Everest (8848 m):

Na nejvyšší horu světa s cílem v podobě zimního výstupu bez použití umělého kyslíku vyráží Španělé – himálajista a specialista na zimní výstupy Alex Txikon a extrémní lyžař Carlos Rubio. Doprovází je ještě dvojice španělských filmařů.


Zleva: Alex Txikon (35) a extrémní lyžař Carlos Rubio (28)

 

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Nicméně jeho výstup neproběhl ve skutečném zimním období, protože startoval již v říjnu. Jako prvním se to povedlo Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980 (s použitím kyslíku). Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a loni se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.

 

Zdroje: Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY