České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ: zimní expedice na osmitisícovky - ve hře o prvovýstup je další tým na Nanga Parbatu

NANGA PARBAT (8126 m)

Překvapením počátku zimní sezóny v Karakoramu je malý tým, který rozšiřuje počet expedic mířící na v zimě stále odolávající Nanga Parbat. Vedle mezinárodní maďarské expedice a Poláků sem míří se svými spolulezci i zkušený italský horolezec Daniele Nardi. V základním táboře pod Nanga Parbatem (5000 m) s ním je kameraman – rovněž Ital Federico Santini a Francouzka Elisabeth Revol (na fotografii), která jen těsně unikla smrti na Annapurně, když se pokoušela o náročný traverz s Martinem Minaříkem. Jejich tříčlenný tým doplní i tři předem nespecifikovaní místní horolezci.

Poslední zpráva člena mezinárodní maďarské expedice (pokusí se prostoupit Diamírskou stěnou) Iana Overtona, zní: „Lezení není zase tak extrémně technické, už pociťujeme, že začínáme být dobře aklimatizovaní. Na ledovci je ale terén slušně exponovaný. Usídlili jsme se ve výšce 5000 m, už jsme odtud vystoupili svahem vzhůru – byl to den jako v ráji.“


Zleva: Ian Overton a vedoucí mezinárodního (převážně maďarského) týmu David Klein


Daniele Nardi - s úsměvem jde všechno líp - i zimní expedice na Nangu...

 

BROAD PEAK (8047 m)

Obě polské expedice na Broad Peaku jsou podle jejich posledních zpráv doslova paralyzovány velmi silnými mrazy, které v současné době sužují sever Pákistánu.

Přehled letošních expedic a také tabulku zimních prvovýstupů najdete zde:
Zimní výstupy na osmitisícovky – shrnutí na úvod sezóny

O průběhu všech pěti zimních expedic v Karakoramu vás budeme průběžně informovat.

Zdroj: Explorersweb.com, lidé&HORY