České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ: zimní expedice na osmitisícovky – někdo míří do C3, někdo je kvůli počasí v BC

NANGA PARBAT (8126 m)

Pětičlenná polská expedice (Tomasz Mackiewicz, Marek Klonowski, Piotr Strzezysz, Adrian Kutarba, Tomasz Kowalski) se podle posledních zpráv dostala v Rupálské stěně po cestě Schell až nad hranici 6600 m. V plánu mají vybudování C3 v 6800-7000 m.

Foto z posledních dnů:

 

Členové mezinárodní maďarské expedice – David Klein (HUN), Zoltan Robert (HUN), Ian Overton (USA), Alex Gavan (ROM) – napsali 30. 1. na facebookové stránky výpravy: „Tým sestupuje do Chilasu a 5. nebo 6. února bude opět v base campu. Do té doby bude počasí velmi špatné. Zoltan se ale kvůli omrzlinám na nohou zpět nevrátí – bude v péči doktora. Ian a David jsou odhodlaní zůstat na hoře až do začátku března.“ Zatím mají vybudovaný C1 v 5115 m. Jejich cílem je výstup na vrchol po cestě v Diamírské stěně, kterou šel v roce 2000 Messner společně s Eisendlem.

Foto z posledních dnů:


Pohled z BC

Zkušený italský horolezec Daniele Nardi, jeho krajan Federico Santini (kameraman expedice) a skvělá francouzská alpinistka Elisabeth Revolová lezou také „po stopách Messnera“ v Diamírské stěně. Pokouší se o výstup přes Mummeryho pilíř, který měli Reinhold a Günter v roce 1970 zvolený jako sestupovou variantu. Tento malý, ale velmi silný tým zaznamenal v technicky obtížné cestě doslova raketový postup. 26. 1. vystoupili do 5200 m, následující den přelezli obtížné mixové úseky do 6000 m a 28. 1. strávili noc v 6400 m. Nicméně i tuto expedici v dalších snahách přibrzdilo špatné počasí – sněžení a hlavně velmi silné větry. Dnes sestoupili do BC.

TIP – podívejte se na video z Mummeryho pilíře (3:16) a nasajte atmosféru extrémního zimního výstupu... 

Foto z posledních dnů:


BROAD PEAK (8047 m)


Sedmičlenná polská expedice (Krzysztof Wielecki, Adam Bielecki, Marcin Piotr Kaczkan, Janusz Golab, Tomasz Kowalski, Rafal Fronia, Artur Malek a Maciej Berbeka) zatím postupuje na Broad Peaku bez větších potíží systémem „střídajících se dvojic“. 30. ledna dosáhli C2 v 6200 m, kde rovnou zanechali nějaké zásoby. Plánem expedice vedené velezkušeným „zimním osmitícovkářem“ Krzysztofem Wieleckim je do 5. února postavit C3 v 7150 m.


Sedm statečných v akci...

Zdroj: Explorersweb.com, Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY