České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ: Zimní expedice na Nanga Parbat - konec nadějí a návrat domů

14. 2. 2012: I poslední mohykáni pod zimním Nanga Parbatem Simone Moro (ITA) a Denis Urubko (KAZ) složili „zbraně" a zaveleli k odchodu do tepla domovů. Důvodem rozhodnutí expedici po 51 dnech ukončit je vytrvalé sněžení a především předpověď, kterou dostali od Dr. Karla Gabla z Innsbrucku slibující tento ráz počasí během minimálně dalších dvou týdnů. Metr až metr a půl nového sněhu by mohl velmi zkomplikovat přesun z BC do údolí – nejen nosičům, ale i samotným horolezcům, a tak se rozhodli vyklidit pozice, dokud je čas...

Pokus o první zimní výstup na Nanga Parbat (8125 m) se přitom vyvíjel velmi dobře, když po měsíci od založení BC se dvojici horolezců podařilo vybudovat tři výškové tábory a dosáhnout výšky 6600 m v nové cestě, o kterou se pokoušel v roce 2000 Reinhold Messner. Od konce ledna je ale expedice prakticky permanentně vězněna pod příkrovy nových sněhových vrstev v BC. Simone Moro odchází neporažen a loučí se se slovy: „Příroda opět zvítězila, jako tomu je ostatně odjakživa, co se na planetě objevili lidé. Někdy nám dovolila malý úspěch, tentokrát ne. Ale nestěžujeme si – štěstí nám přálo v minulosti."

Více v   oficiálním „rozlučkovém" videu (2:05 min):
http://www.youtube.com/watch?v=XvItwxNWS-8&feature=player_embedded

Zdroje:

Thenorthfacejournal.com, lidé&HORY

 

-------    s t a r š í   z p r á v y    a   f o t o g r a f i e    --------

 

12. 2. 2012: Hra s počasím znamená především trpělivost a dobrou náladu "za každou cenu". Zimní expedice na Nanga Parbat (8125 m) není žádný med - více ve VIDEU (4:06), v němž Vás místy provede opět plyšáček Denise Urubka.

9. 2. 2012: Na Naga Parbatu zústávají už jen ti nejvytrvalejší a nejodolnější - Simone Moro (ITA) a Denis Urubko (KAZ). Dle jejich slov již několik dní vytrvale sněží a vše, co se jim podařilo vybudovat během minulých dní, totálně pohřbil sníh. Dokonce i cesta ze základního tábora (kde se nyní nacházejí) do C1 je díky hluboké vrstvě sněhu prakticky nezdolatelná. Polské expedici, která postupovala na rozdíl od zmíněné dvojice po Kinshofferově cestě, půjčili své sněžnice. Poláci stáhli z C1 co pobrali a pomalu se vydávají na odchod do údolí.

Simone Moro a Denis Urubko čekají na předpověď počasí od Karla Gabla z Innsbrucku. K tomu Denis dodává: "Doufám, že nebude tak šílená, jak se nyní zdá, že by mohla být..." Přitom od senzačního výstupu na vrchol nebyli daleko - 5. února se dokonce chtěli pokusit o co nejrychlejší výstup. Jejich ambice ale překazilo velmi vysoké lavinové nebezpečí. O dalším vývoji této odvážné dvoučlenné expedice vás budeme nadále informovat.

Zdroje:

Thenorthfacejournal.com, lidé&HORY


25. 1. 2012: Simone Moro (ITA) a Denis Urubko (KAZ) jsou nyní v základním táboře, aby zregenerovali po úspěšném průzkumu nové cesty, o kterou se v roce 2000 pokoušel Reinhold Messner společně s Hans Peterem Eisendlem, a také aby nabrali psychické síly, poté, co v Itálii zahynul jejich spolulezec a velký přítel Mario Merelli (více ZDE). Minulý týden se jim podařil výstup po nové cestě do výšky 5555 m, kde vybudovali tábor. Jihotyrolská horolezecká legenda Reinhold Messner jejich postup sleduje a dala jim informaci, že jsou na správném místě – na tom samém, kde postavil tábor i on. Oba horolezci zde strávili noc a ráno měli v plánu vyrazit výše – nad hranici 6000 m.


Dosavadní postup expedice na Google Maps

Více Simone Moro: „Bylo to obtížné probojovat se ledovcem až sem. Člověk tady neustále střídá mačky a sněžnice. Ale stálo to za to – konečně jsme spatřili cestu, kterou se zamýšlíme vydat k vrcholu. Pak jsme se ale dozvěděli šokující zprávu o Mariovi od Mattea v base campu. Je těžké vysvětlit, jak se cítíme. Mario vystoupil na mnoho hor, včetně těch osmitisícových. Nakonec se mu stala osudná hora, kterou znal nejlépe ze všech. Žili jsme spolu v jednom městě – Bergamu, lezli jsme spolu, Denis s ním byl i na společné expedici. Naše myšlenky jsou s Mariem a jeho rodinou. Sestoupili jsme do základního tábora, abychom si trochu vyčistili hlavu.“


Překonávání ledopádu - Denis Urubko

Dnes (25. ledna) má v plánu odvážné horolezecké duo vyrazit opět do stěny, aby se pokusilo o dosažení a zařízení campu 3 ve výšce 6600 m. Pokud by vše šlo podle plánu – po dvou nocích zde by měli vyrazit nad výšku 7000 m. Podle slov Denise Urubka má ale Simone Moro bolesti žaludku – ty by mohly postup zpomalit. Dále Denis Urubko:
„Včera tu bylo zemětřesení, které způsobilo pád seraků. Jsme ale všichni OK. Simonovi jsem na jeho problémy dal nějaké tabletky. Člověk, který už skoro měsíc bojuje v mrazech na Nanga Parbatu, musí být pro další postup v západní stěně Nangy 100% fit. Proto jsme se rozhodli zůstat v základním táboře o den déle.“


Postup na sěžnicích na chvíli vystřídá lezení s mačkami a pak zase sněžnice...

Na Nanga Parbatu působí i Polská expedice, která pracuje na klasické Kinshofferově cestě. V ní se jim podařilo již natáhnout několik stovek fixních lan.

Tip: Podívejte se na velmi vtipně natočené video v podání Denise Urubka, Simone Mora a malého plyšového spolulezce:
http://www.youtube.com/watch?v=mEtk-5gv_LQ&feature=player_embedded

 

-------    s t a r š í   z p r á v y    a   f o t o g r a f i e    --------

Simone Moro (ITA) a Denis Urubko (KAZ) jsou nyní v základním táboře, aby načerpali síly na postup do výšky na úrovni C2 letních expedic. Oba horolezci strávili noc v C1 při teplotě -30°C. Podle slov Mora - i takový otužilec jako Denis Urubko se třásl, což není moc zvykem. Oba udělali rovněž poměrně překvapivé rozhodnutí, že k vrcholu nebudou následovat Kinshofferovu cestu, ale zkusí cestu, o kterou se v roce 2000 pokoušel Messner s Hans Peterem Eisendlem. Hlavním důvodem je fakt, že Kinshofferova cesta vyžaduje mnohem větší počet fixních lan a slibuje tedy mnohem pomalejší postup.


V centrální části Diamírského ledovce - cca v 5000 m


Krátce po probuzení v C1

 

-------    s t a r š í   z p r á v y    a   f o t o g r a f i e    --------

Autoři prvního zimního výstupu na osmitisícovku v Karakoramu (Gasherbrum II) Simone Moro (ITA) a Denis Urubko (KAZ) již pracují na dalším společném horolezeckém snu, kterým je zimní prvovýstup na „horu zabijáka“ – Nanga Parbat (8125 m). Poté, co se usadili 3. ledna v base campu (4230 m), se pokoušejí o vybudování prvního výškového tábora. Zatím je ale trápí sněžení a poměrně vysoké lavinové riziko už těsně nad BC. Při zatím posledním pokusu o postup (7. 1.) se na sněžnicích dostali těsně pod plánovaný C1. Nestabilní čerstvě napadaný sníh odvážlivce varoval několika lavinami, které naštěstí létaly jen kolem nich. Do sněhu tedy schovali vynášku a rychle zaveleli k sestupu. Oba horolezci se shodli na tom, že tento pokus byl spíše zbytečným riskem.


Návrat z pokusu o výstup do C1 na sněžnicích (7. 1.)

TIP: Podívejte se a video (4:47) shrnující „štrapaci" z domova až do základního tábora pod „Nangou" – ZDE.


Nanga Parbat - možné výstupové trasy

Simone Moro je v současné době největší specialista na zimní prvovýstupy osmitisícových vrcholů – v roce 2005 zdolal s Piotrem Morawskim (POL) jako první Shisha Pangmu, v roce 2009 s Denisem Urubkem (KAZ) Makalu a v roce 2011 se k této dvojici přidal Cory Richards (USA), aby s nimi zdolal Gasherbrum II.

Související články:

AKTUÁLNĚ: Zimní expedice na K2 - smrt jednoho z členů ukončila veškeré snahy

V Karakoramu byla poprvé dosažena OSMITISÍCOVKA V ZIMNÍM OBDOBÍ!

Makalu poprvé vylezena v zimě!

Gerfried Göschl potřetí ztroskotal na K2 – sen o nové cestě se rozplynul

2011: Na osmitisícovkách končí období zimních pokusů. Jak to letos dopadlo?

 

Zdroje:

Thenorthfacejournal.com, lidé&HORY