České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ: Zimní expedice na K2 - smrt jednoho z členů ukončila veškeré snahy

Expedice pod vedením ruského veterána Viktora Kozlova, jejímž cílem byl zimní prvovýstup na K2 (8611 m), končí.  Mezi členy bylo i několik úspěšných horolezců, kterým se v roce 2007 podařil senzační prvovýstup v západní stěně K2. K těm patřil i Vitaly Gorelik, který během posledního postupu nad 7000 m utrpěl omrzliny na obou rukách. Několik dní čekal na vrtulník v základním táboře. Ten ovšem kvůli velmi špatnému počasí - zejména silnému větru o síle hurikánu - nemohl zvlétnout. Špičkový ruský horolezec zemřel v základním táboře na srdeční zástavu 6. února 2012. Vedle prvovýstupu v západní stěně K2 měl na svém kontě mnoho dalších úspěšných projektů. Jedním z nich byl například i prvovýstup alpským stylem v severní stěně nejvyšší hory Ťan Šanu – Pik Pobeda (7439 m). Více ZDE. Prvovýstup uskutečnil ve dvojici s Glebem Sokolovem v roce 2009. Jejich výkon byl nominován na cenu Piolet d'Or.


Vitaly Gorelik během prvovýstupu na Pik Pobeda v roce 2009

Počasí bylo letos v zimě na K2 neúprosné - v posledních dnech uvěznilo všechny členy v základním táboře. Poslední ránu všem snahám zasadila nakonec tato tragédie. Všichni nyní čekají už jen na zlepšení podmínek, aby pro ně mohl přiletět vrtulník.

 

----------------------- Starší zprávy a info o expedici: ----------------------------

 

3. 2. 2012: Všichni členové ruské expedice na drhé nejvyšší hoře světa K2 (8611 m) jsou nyní v base campu – důvodem je předpověď počasí na další dny od Dr. Karla Gabla z Innsbrucku. Ta předpovídá vítr o síle hurikánu, který společně se silnými mrazy tvoří doslova smrtící koktejl. Před sestupem do základního tábora se ale členům expedice podařilo proniknout poměrně vysoko a připravit si lepší podmínky pro vybudování C3.

Trojice horolezců Iljas Tukhvatullin, Andrew Mariev a Vadim Popovich natáhla fixní lana až do výšky 7200 m. Stan v C3 se jim už ale postavit nepodařilo. Stavba tábora na tomto místě představuje vykopání velké plošiny ve velmi strmém ledovém svahu. Jeden z tahounů expedice, který se významně podílel na postupu přes hranici 7000 m – Vitaly Gorelik – utrpěl omrzliny na obou rukách. Prohlídka u doktora potvrdila jeho obavy – expedice pro něj končí, objednán je již vrtulník, který ale stále čeká na lepší podmínky. Vedoucí expedice Viktor Kozlov také prozradil, že společně s horolezci k vrcholu K2 stoupá i olympijská vlajka.

 

Zdroj: http://k2-winterclimb.ru/eng/, www.lideahory.cz

 

-------------------- Starší zprávy a info o expedici: ----------------------------

 

Rusové usilující o první zimní výstup na K2 jsou nyní v základním táboře, kam se museli stáhnout kvůli silným větrům. Cestu mají zajištěnou fixními lany kus nad C2. Ten se jim v poslední době podařilo dobře zásobit.


Doposud zdolaný a zajištěný úsek cesty na K2

Na K2 řádil hurikán, při němž se podařilo Vinogradskemu, Bolotovovi a Belorusovi sestoupit do BC. Byl to velmi obtížný sestup v extrémních podmínkách. Belorus během něj utrpěl omrzliny a bude muset předčasně odjet domů. Tým se tak zúžil na 8 členů, bouře navíc zničila několik stanů. Ruská expedice se ale nevzdává a hodlá na K2 „bojovat“ dál. V neděli 22. ledna zahlédli poprvé po deseti dnech slunce (pouze na půl hodiny). Počasí je dle slov účastníků velmi špatné. To ostatně potvrzuje i jedno z videí s názvem "Bad weather in the mountains".


Bolotov, Belorus a Vinogradsky - pro tuto trojici přichystala K2 peklo

 

-------------------- Starší zprávy a info o expedici: ----------------------------

Ruský veterán Viktor Kozlov přivedl devítičlennou ruskou expedici pod K2, aby se pokusil o zimní prvovýstup v jižní stěně této obávané „hory hor“. Mezi členy je několik úspěšných horolezců, kterým se v roce 2007 podařil senzační prvovýstup v západní stěně. Od 2. ledna 2012 začali členové ambiciózního horolezeckého týmu pracovat na výstupové cestě.  Trojice lezců Alex Bolotov, Vladimir Belous a Eugeny Vinogradsky zafixovali 6 lan do výšky 5900 metrů, aby je následovala další trojice (Nick Totmjanin, Valery Shamalo a Vitaly Gorelik), která postoupí zase o kus výš. Podle zpráv z expedice byla teplota v základním táboře (5000 m) -23 °C a ve výšce 5900 m se pohybovala okolo -29 °C. Nejteplejším místem v BC, kam se chodí horolezci zahřát, je jeden větší stan vybavený malými kamny (dřevo sem nanosili nosiči již v říjnu). Teplota se zde udržuje mezi +3 až +5 °C. Led na vaření je na ledovci prý tak tvrdý, že jeho sekání již nevydržely dva cepíny.

Teplo v zimě na K2 ale asi očekávat nelze – svědčí o tom i zpráva o počasí, kterou expedici zaslal (dnes, 4. 1.) odborník na tuto problematiku Dr. Karl Gabl z Rakouska: „Meteorologický balón včera naměřil severně od vrcholu K2 ve výšce 8100 m teplotu -51 °C, vítr by měl do zítřka dosahovat 120 km/h v nárazech, ve výšce 7000 m okolo 60-70 km/h. V dalších dnech by mělo být slunečno a vítr by se měl tišit, teploty v 8500 m by se měly pohybovat v rozmezí -45 °C až -55 °C.“


Dr. Karl Gabl - specialista na vývoj počasí v horách na Smíchovském festivalu alpinismu

Karl Gabl – účastník posledního ročníku Smíchovského festivalu alpinismu posílá své zpravodajství všem pěti letošním expedicím, které se budou pokoušet o zimní prvovýstupy. Připomeňme, že jedinou doposud zdolanou osmitisícovkou v zimním období je Gasherbrum II – více o této expedici ZDE. K2, Broad Peak, Gasherbrum I a Nanga Parbat na své zimní vládce teprve čekají.

Přehled letošních zimních expedic v Karakoramu:
Karakoram bude svědkem několika pokusů o zimní prvovýstupy

 

Zdroj: http://k2-winterclimb.ru/eng/, www.lideahory.cz