České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ: Zimní expedice na Gasherbrum I: pátrací akce po pohřešované trojici definitivně skončily

3. 4. 2012: Naděje skutečně umírá až poslední - tohoto hesla se držel i záchranný tým ze Švýcarska, který se snažil nalézt alespoň nějaké stopy po trojici horolezců, kteří v březnu zmizeli při zimním výstupu na Gasherbrum I (8068 m). Poslední let vrtulníku pátrajícího po Gerfriedu Göschlovi (Rakousko), Nisaru Hussainovi (Pakistán) a Cedricu Hählenovi (Švýcarsko) se uskutečnil 31. 3. 2012. Posádka prozkoumala celou horu ze všech stran a pořídila několik fotosnímků, přesto se žádné viditelné stopy nenašly. Tímto uhasly i ty nejoptimističtější vize a přišel čas si přiznat, že trojice horolezců se domů nevrátí. Na stránkách vůdčí postavy celé expedice Gerfrieda Göschla zve jeho manželka ke smutečnímu rozloučení, které se uskuteční 10. dubna v rakouském Frauenbergu. Manželka Heike také velmi solidárně vyzývá, aby lidé nekupovali kytice a raději věnovali peníze na sbírku pro pákistánského kolegu Nisara, jehož smrt jeho rodinu postihne mnohem více než evropské spolulezce.


Rakouský vysokoškolský pedagog Gerfried Göschl (1972-2012) má za sebou mnoho špičkových horolezeckých výkonů. Za všechny jmenujme např. sólo výstup na Mt. Everest bez použití umělého kyslíku (ve stejném roce - 2005 - ještě vrchol Shisha Pangmy), alpský výstup na Gasherbrum II, alpský výstup po nové cestě na Nanaga Parbat atd. Celkem stál na šesti osmitisícovkách, které zdolal vždy hodnotným sportovním stylem.

 

19. 3. 2012: Ze zimního Gasherbrumu I (8068 m), na který letos vystoupili jako první v zimě polští horolezci (více ZDE), přišly smutné zprávy. Gerfried Göschl (Rakousko), Nisar Hussain (Pakistán) a Cedric Hählen (Švýcarsko) svůj extrémní projekt, kterým byl pokus o první zimní výstup na Gasherbrum I - navíc po nové cestě a k tomu rovněž první zimní přechod osmitisícovky, nepřežili. Pátrací tým použil dvě helikoptéry a  prozkoumal jižní i severní úbočí hory. Během letů však neshledali žádné známky lidského života.  Naposledy byla trojice horolezců spatřena v pátek 9. 3. kolem poledne pákistánského času, jak stoupají vzhůru ve výšce zhruba 200-250 metrů pod vrcholem. Poslední zpráva vůdčí postavy celé expedice Gerfrieda Göschla zněla: "Jsme asi 450 výškových metrů pod vrcholem. Myslím, že to zvládneme, ozvu se později. Postupujeme dost pomalu, protože si neseme veškerý potřebný materiál na zádech. Chceme horu přejít na druhou stranu - sestoupit severní stranou." Závěrem bychom rádi vyjádřili velkou lítost nad touto událostí. Expedici jsme pravidelně sledovali a přinášeli vám čerstvé zprávy. Doufali jsme, že ty poslední budou uvedeny například titulkem "další milník horolezecké historie". Místo toho se bohužel zrodila velká tragédie. Na další cestě přejeme všem třem horolezcům jen to dobré.


Zleva: Gerfried Göschl a Cedric Hählen

 

Zdroj: www.gerfriedgoeschl.at, lidé&HORY

 

--------------------------------------------- Starší zprávy: ---------------------------------------------------

 

14. 3. 2012: Z karakoramské osmitisícovky Gasherbrum I (8068 m), kterou před pár dny vystoupili Poláci jako první v zimě (více ZDE), nepřicházejí žádné dobré zprávy. Gerfried Göschl (Rakousko), Nisar Hussain (Pakistán) a Cedric Hählen (Švýcarsko) jsou stále pohřešovaní. Naposledy byli spatřeni v pátek 9. 3. kolem poledne pákistánského času, jak stoupají vzhůru ve výšce zhruba 200-250 metrů pod vrcholem. Bratr Gerfrieda - Wolfgang Göschl - dorazil do Pákistánu, aby podpořil záchrannou akci. Právě je na cestě z Islamabádu do Skadru. Dva kuchaři expedice (Pákistánci) dnes vystoupili do druhého výškového tábora (6400 m), aby se pohřešovaným přiblížili. Neshledali ale žádné známky volání o pomoc nebo něco takového, a tak sestoupili zpět do BC. Na čtvrtek 15. 3. jsou naplánované dva pátrací lety až do výšky 7200 m. Helikoptéry do této doby nemohly kvůli špatnému počasí vzlétnout. Naděje umírá poslední, držme palce!

 

11. 3. 2012: Ani po několika telefonátech s vedoucím polského týmu Artura Hajzera, který se touto dobou nachází v základním táboře pod Gasherbrumem I (8068 m), není jasno, co se s triem extrémních horolezců děje. Gerfried Göschl (Rakousko), Nisar Hussain (Pakistán) a Cedric Hählen (Švýcarsko) byli naposledy spatřeni v pátek kolem poledne pákistánského času, jak stoupají vzhůru ve výšce zhruba 200-250 metrů pod vrcholem. Artur Hajzer v telefonátu také zdůraznil, že došlo k výrazné změně počasí. Silný vítr doprovází skoro nulová viditelnost a také velmi nízké teploty. Případná záchranná akce je za těchto podmínek nemožná. Před pár hodinami jsme doufali v horolezeckou senzaci, nyní nezbývá než doufat v to, že se všichni tři v pořádku vrátí.


Studená noc v C2 (6200 m) - G. Göschl

 

9. 3. 2012: Gerfriedovi Göschlovi se podařilo včera krátce zavolat pře satelitní telefon. Tou dobou byl společně s Nisarem Hussainem (Pakistán) a Cedricem Hählenem (Švýcarsko) na cestě k vrcholu. V hovoru mimo jiné zaznělo: "Jsme asi 450 výškových metrů pod vrcholem. Myslím, že to zvládneme, ozvu se později. Postupujeme dost pomalu, protože si neseme veškerý potřebný materiál na zádech. Chceme horu přejít na druhou stranu - sestoupit severní stranou." Od tohoto telefonátu se z Gasherbrumu I (8068 m) zatím nikdo neozval (už cca 20 hodin). Doufejme tedy v dobré zprávy. Přechod osmitisícovky v zimě by byl zcela jistě horolezecký milník. Zatím se něco podobného nikomu nepodařilo.

7. 3. 2012: Druhý pokus o vrchol v několika málo dnech čeká odvážou a hlavně vytrvalou expedici pod vedením Gerfrieda Göschla. Nisar Hussain (Pakistán), Cedric Hählen (Švýcarsko), Tamara Stys, Darek Zaluski (Polsko) a Gerfried Göschl (Rakousko) včera (6. 3.) vystoupili do C1 ve výšce 6200 m. Další den budel patřit vrcholovému pokusu, který by měl mít následující scénář: Cedric, Nisar a Gerfried se pokusí vystoupit do výšky 7000 m, kde postaví malý útočný stan a noc přečkají pouze ve dvou spacácích. Předpověď hlásí totiž výrazné zklidnění větru (max. 45 km/h), ale mráz by měl v těchto výškách na Gasherbrumu I (8068 m) dosahovat až -43°C! Expedici trápí mimo jiné i velmi špatné spojení, a tak s okolím musí komunikovat prostřednictvím base campu, nikoliv přímo, jak tomu bylo zvykem. Doufejme, že se takto dozvíme co nejdříve jen radostné zprávy!

1. 3. 2012: Poté, co 26. 2. dosáhlo všech šech sedm horolezců (Darek Zaluski, Nisar Hussain, Cedric Hahlen, Carlos Suarez, Gerfried Goschl a Alex Txikon) prvního výškového tábora ve výšce 6200 m, pokračoval Gerfried Göschl společně s Cedricem Hählenem vzhůru k nejvýše dosaženému místu v 6500 m, kde před více než 14 dny zanechali několik věcí. Rychle je vyhrabali, aby je mohli následně použít při pokusu o dolezení na konec stěny. Oba horolezci to nakonec zvládli, což se dá považovat za úspěch této expedice, která však míří výše - na vrchol. Více už Gerfried Göschl: "Konečně jsme s Cedricem krátce před 16. hodinou stanuli na hřebenu ve výšce 6800 m. Pro nás to byl historický moment - podařilo se nám přelézt tuto technickou a velmi strmou stěnu vysokou 1600 m. Jsme první, kdo stěnou prostoupil!"

Göschl ještě prozradil, že na štandech mu byla velká zima a poprvé použil vyhřívání bot, které ho dle jeho slov na několika místech popálilo... Na hřebenu se rozhodovali, zda to nezkusit dále k vrcholu. Ale s vybavením, které měli k dispozici, by nebyli schopni vybudovat bivak v 7000 metrech a ani se bezpečně jistit. Vše navíc komplikovala hustá mlha. Rozhodli se tedy pro bleskový sestup do základního tábora, kam dorazili v 10 večer.

Nová cesta stěnou končící na hřebeni ve výšce 6800 m

"Mám z toho trochu smíšené pocity, ale bylo to správné rozhodnutí. Jsem šťastný, že se nám podařilo po 38 dnech expedice a 8 dnech lezení vystoupit na hřeben, čímž jsme otevřeli cestu k vrcholu. Šance na zdárný konec našeho projektu stále žije,"  píše na svém webu Gerfried Göschl. Nyní budou muset nejspíše přečkat další bouři, která bude na Gasherbrumu I (8068 m) řádit ve dnech 4. a 5. března. Pokud pak přijde nějaké okno lepšího počasí - pokusí se o co nejrychlejší výstup na vrchol. 

 

Fotografie z výstupu:


Cedric a Alex při výstupu do C1 ve výšce cca 6100 m


Cerdic těsně pod hřebenem v 6800 m

 

 

27. 2. 2012: Všech sedm horolezců dosáhlo včera (26. 2.) první výškový tábor ve výšce 6200 m. Po 14 dnech čekání na uklidnění větru mají další z pokusů o zimní prvovýstup na Gasherbrumu I (8068 m) dobře rozehraný. Dnes by se měla část týmu propracovat do výšky 6800 m, kde vybudují C2. Nejvýše se jim zatím v minulých pokusech o výstup podařilo probojovat zhruba 100 výškových metrů pod toto místo. Finální úsek pod C2 tedy ještě budou muset zafixovat. Jak se Rakušanovi Gerfriedu Göschlovi a jeho spolulezcům daří postupovat, vás budeme nadále informovat.


Takto vypadá provizorně spravený stan po vichřici v BC...

 

19. 2. 2012: O víkendu měli členové expedice na Gasherbrumu I (8068 m) hodně práce. Předpověď z Innsbrucku hlásila ve čtvrtek alarmující zprávy o velmi silné bouři. Vítr ve výšce 7000 m by měl dosahovat rychlosti více než 140 km/h a v základním táboře 100 km/h. Gerfried Göschl a spol. se zatím cítí být fit a ve velmi dobré formě. Výstup do C1 (6200 m) si ještě protáhli o pár výškových metrů. Jejich cíl – dosažení hřebene v 6800 m ale zhatil právě už sílící vítr, který se zdá být největším nepřítelem této expedice (ostatně – jako tomu je asi u všech zimních výprav do Karakoramu). V C1 následně vše zabezpečili a připravili na extrémně silný vítr. Nějaký materiál snesli do BC, kde právě nyní čekají na lepší podmínky. Na zabezpečení BC před bouří pracovali společně s druhou expedicí na Gasherbrumu I, kterou jsou Poláci pod vedením zkušeného Artura Hajzera.

Gerfried Göschl: „Od 12. ledna jsem se nesprchoval. Je tu velká zima a moje prsty u nohou dost často přestávám cítit. Ale jinak se cítím velmi dobře a v dobré kondici. Smutnou zprávou je fakt, že podle předpovědi můžeme výstup na vrchol plánovat asi nejdříve až na začátek března."


Gerfried při druhém pokusu o průstup na hřeben (6800 m)


Darek při zabezpečování věcí v C1



14. 2. 2012: Minulý týden se horolezeckému týmu v čele s rakouským extrémním horolezcem Gerfriedem Göschlem podařilo vystoupit s plnými zásobami do místa C1 (6200 m), kde dokázali vykopat plošinu pouze pro jeden ze dvou plánovaných stanů. Pětice horolezců tak strávila extrémně mrazivou (až -35°C!) noc pouze v jednom stanu. Po probdělé noci se vydali za velmi silného větru vzhůru. Jejich cílem bylo dosažení konce stěny zhruba v 6800 m. Vichr ale postup výš jak do 6650 metrů nedovolil. Ještě ten den horolezci sestoupili do základního tábora, někteří z nich dva dny nic nejedli a skoro nepili. Gerfried Göschl ale i přes kruté podmínky na Gasherbrumu I neslevuje ze svého plánu, kterým je pokus o první zimní výstup po nové cestě. Jeho včerejší zpráva (13. 2. 2012) ze základního tábora, kde vyčkávají na zlepšení počasí, zní:

"Čekat, čekat, čekat... Čas si krátíme hraním šachu, stříháním videí a přípravami na první pokus o vrchol. Pořád tu máme co dělat."

Zdá se tedy, že celý Karakoram bičuje silný vítr se sněhovými bouřemi - ostatní expedice, včetně té na Nanga Parbatu, zatím také čekají v základních táborech.

  • Fotografie z posledního výstupu:


Gerfried na výstupu do C1


Stan v mrazivém ránu


Cedric zatuhlý ve svém spacáku při více než -30°C


Výstup velmi strmým ledovým polem ve výšce 6550m

Zdroj: www.gerfriedgoeschl.at

 

------------------- Starší zpráva a bližší informace o expedici: ----------------------

Do konce tohoto týdne by měla pod Gasherbrumem I (8068 m) vybudovat zázemí základního tábora expedice vedená rakouským extrémním horolezcem Gerfriedem Göschlem (39). Rodák ze Štýrska (na fotografii), který již zdolal 7 osmitisícovek, se pod „Gé jedničku“ vrací po roce, aby se zde pokusil dokončit ambiciózní projekt:

„Rád bych uskutečnil zimní prvovýstup na Gasherbrum I po nové cestě a také se pokusil o první zimní přechod osmitisícovky.“

Loni se společně se spolulezci Louisem Rousseauem (CAN) a Alexem Txikonem (ESP) probojovali do výšky 7100 m. Dále je, jak už to u zimních expedic bývá, nepustil zejména silný vítr. Z dvojice spolulezců Göschla letos doprovází Alex Txikon. Jak se bude těmto odvážlivcům dařit, vás budeme průběžně informovat.

Fotografie z loňského pokusu o prvovýstup na Gasherbrum I:

Zdroj: www.gerfriedgoeschl.at