České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ z expedice na Dhaulagiri: příděly nového sněhu vystavily jasnou stopku

Čtveřice českých horolezců ve složení Libor Uher, Petr „Miska" Mašek, Tomáš Petreček a Marek Novotný si za letošní cíl vybrala sedmou nejvyšší horu světa Dhaulagiri (8167 m). K vrcholu směřovali přes severovýchodní hřeben.

AKTUÁLNĚ Z EXPEDICE (18. 5.): Čeští horolezci se bohužel letos na vrchol sedmé nejvyšší hory světa nepodívají - kvůli velmi špatným podmínkám se vrací domů - více už zpráva z expedičního webu: "Naše bitva o vrchol hory Dhaulagiri je u konce.  Kluci to museli otočit zhruba 400 m před vrcholem. Nejdříve to otočili Italové a Španělé,  naši a šerpa Dawa vydrželi nejdéle. Bohužel sněhové podmínky byly natolik špatné a nebezpečné, že je to nepustilo výše. Nyní jsou již v BC v pořádku a zdrávi.."

AKTUÁLNĚ Z EXPEDICE (10. 5.): Ve sváteční den 8. května se členové expedice vydali směrem k vrcholu, aby se pokusili o jeho dosažení. K dobré motivaci přispěla dobrá předpověď i pevné odhodlání - viz. zpráva od Libora: "V pondělí po obědě to vypuklo. Celkové nadšení z rozhodnutí. Je to tak trochu symbolické. 8.května celý svět slaví ukončení 2.světové války a nám začne jiná válka, s přírodními živly a nástrahami vysoké Dhaulagiri :-)."

Bohužel, byl to především silný vítr, který horolezcům znemožnil výstup dále nad C2 (6600 m), kde se 9. 5 otočili. V C2 dokonce ani nenašli stany a proviant, který zůstal pod nánosy navátého sněhu. Museli tedy vybalit záložní stany určené pro C3. První, kdo dorazil do BC, byl Libor Uher, kterého skolil zánět průdušek, trpěl horečkami a silným kašlem. Nyní mu ale už zabírají antibiotika.

Češi ale neztrácejí hlavu a o vrchol se hodlají ještě poprat - více ve zprávě na webu:

"Vítr fouká tak silně, že postup dál není prozatím možný. A aktuální předpověď na další 2 dny je velmi špatná. Hodně horolezců včera odešlo tedy dolů, nechtěli riskovat tak větrnou noc a navíc pravděpodobnost zítřejšího dalšího postupu je velice nízká. Byli jsme jedni z posledních, kteří opustili tábor C2. Je to škoda, ale aspoň jsme vynesli další potřebné vybavení... Po relativně rychlém sestupu a přespání v C1 jsme ráno dorazili do BC, kde nás přivítal Libor a kuchař s připraveným jídlem.  Je to takové pohlazení po duši, když už nemusíte jíst jen instantní jídla .
OK, teď dobrat energii, vyčistit hlavu, uzdravit se, počkat na počasí a znovu vyrazit…"

TIP: prohlédněte si krátká videa z expedice:

Vichřice v C2 (0:19)

Hledání depa v C2 (0:40)

Libor a Tom ve stanu v C1 (1:18)

 

Fotografie z expedice na Dhaulagiri:


Libor s Tomem ve stanu v C1


Cesta do C1


Pohled z C2


Zaváté stany v C2

 

Zdroj: http://www.rajpneu.cz/dhaulagiri/

 

Starší zprávy a více o expedici:

 

AKTUÁLNĚ Z EXPEDICE (1. 5.): V neděli 29. 4. se české expedici podařilo vystpoupit až do výšky 6600 m, v níž se nachází jejich 2. výškový tábor. Čtveřici lezců postup znesnadňuje především časté sněžení - stejně jako českou expedici na Annapurně (více ZDE). Špatná viditelnost velmi znesnadňuje orientaci, a tak horolezci musí ukládat do GPSky veškerá data, včetně souřadnic nebezpečných trhlin, kterých je na Dhaulagiri opravdu hodně. V současné době jsou zase všichni ve zdraví v základním táboře.

SMS Libor Uher (1. 5.):
"AHOJ DOMA, VRÁTILI JSME SE VE ZDRAVÍ Z ASI NEJTĚŽŠÍ VYNÁŠKY CO JSEM KDY ZAŽIL. MÁME POSTAVENOU C2. BYL TO ZÁŽITEK PRO OPRAVDOVÉ MASOCHISTY. ALE UŽ JE DOBŘE..."

SMS od Tomáše Petrečka (29. 4.):  "AHOJ, SPÍME DNES V C2 (6600m). POČASÍ JE JAKO KAŽDÉ ODPOLEDNE ŠKAREDÉ. MUSELI JSME PROŠLAPÁVAT STOPU, ZASE SNĚŽÍ! ZÍTRA JDEME ZPĚT DO BC."

Zdroj: http://www.rajpneu.cz/dhaulagiri/

 

AKTUÁLNĚ Z EXPEDICE (22. 4.): V sobotu 21. dubna se čtyři členové expedice dostali po osmidenním treku do základního tábora pod Dhaulagiri, kde postavili šest stanů včetně kuchyně a "společenské místnosti". Středobodem českého "plácku" je čorten s českou vlajkou, u něhož již proběhl i nezbytný ceremoniál "puja". Do základního tábora s nimi dorazila i sedmičlenná skupina trekařů, která následující den (neděle) pokračovala přes 5300 m vysoké sedlo po trase treku. Celá jedenáctičlenná skupina postupovala přiměřeným tempem (cca 500 výškových metrů/den), a tak nikdo z ní netrpěl výškovou nemocí a celá část treku do BC proběhla v pohodě. Do tzv. italského tábora (3600 m) pomáhalo expediční vybavení dopravit 27 nosičů a 20 mul. Do základního tábora, který leží o 1000 m výš, se kvůli obtížnému terénu musí odnosit vše už jen na zádech...

Zatímco sem nosiči dopravovali poslední kusy carga, čeští horolezci nezaháleli a podle plánu se pustili rovnou do výstupu. Podařil se jim výstup do prvního výškového tábora, více už Libor Uher:

SMS Libor Uher (22.4.): "JSME V C1. VYŠLI JSME RÁNO V 7 HODIN, BYLO AZURO, KRÁSNÉ POČASÍ. VE 12 PŘIŠEL MRAK A ZAČLO SNĚŽIT. VIDITELNOST BYLA A JE NULOVÁ. POSTAVILI JSME 2 STANY NĚKDE TADY POD SERAKEM. TROCHU JSME BLOUDILI"

Fotografie z přesunu do BC:

Společné foto s trekaři


Nosič s 35 kg převážně na hlavě...


Z BC vás zdraví, Tomáš, Mara, Miska a Libor

 

Zdroj: http://www.rajpneu.cz/dhaulagiri/

 

 

Více o expedici a Dhaulagiri:

Mašek i Uher mají za sebou již několik úspěšných výstupů na osmitisícové vrcholy. V případě úspěšného dosažení vrcholu bude Dhaulagiri první osmitisícovka pro Tomáše Petrečka, který tvoří s Uherem již několik let tým a absolvují spolu pravidelně například závody dvojic v horském maratonu či závody týmu Adventure race. Čtvrtým členem expedice bude policista z Nového Jičína Marek Novotný, s kterým se Mašek potkal před třemi lety na Mount Everestu. V případě úspěchu bude Dhaulagiri pro Libora Uhera a Petra Maška čtvrtou zdolanou osmitisícovkou. Posledním (celkově devátým) Čechem na vrcholu byl David Fojtík v roce 2009, který zároveň uskutečnil famózní prvosjezd této hory na lyžích (více ZDE).

Po objevu hory západní civilizací v roce 1808, byla Dhaulagiri považována za nejvyšší horu na světě. Důvodem je značný a viditelný rozdíl v převýšení mezi Dhaulagiri a okolními vrcholy. Teprve po 30 letech byla před Dhaulagiri posunuta Kangchenjunga. Dhaulagiri obklopují hluboká údolí. Na jihovýchodě protéká řeka Kali Gandaki a rozdíl mezi její hladinou a vrcholem hory je neuvěřitelných 7000 výškových metrů na vzdálenosti pouhých 30 kilometrů. Jižní a západní stěna Dhaulagiri jsou vysoké přes 4000 metrů, východní a severní stěna zhruba 3000 metrů. Dhaulagiri je velmi atraktivní horou, není totiž cloněna jinou vysokou horou a je proto za dobrého počasí viditelná až ze severní Indie.

Česká expedice se nahoru vydá severovýchodním hřebenem. Jde o strmý výstup s několika lezeckými místy. Vybuduje Base Camp (4700 m), dále tábor C1 (5900 m), C2 (6600 m), C3 (7300 m) a poté se pokusí o dosažení vrcholu.

O české expedici na Dhaulagiri vám budeme přinášet pravidelné informace.

Zdroj: http://tomaspetrecek.cz, www.petrmasek.cz, lidé&HORY

"V pondělí po obědě to vypuklo. Celkové nadšení z rozhodnutí. Je to tak trochu symbolické. 8.května celý svět slaví ukončení 2.světové války a nám začne jiná válka, s přírodními živly a nástrahami vysoké Dhaulagiri :-)."