České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

AKTUÁLNĚ z expedice na Annapurnu: pohřešován maďarský horolezec, Češi léčí omrzliny a jedou domů

9. 5. 2012: Díky horolezcům Radka Jaroše a Honzy „Trávy“ Trávníčka zavlála na vrcholu obávané Annapurny česká vlajka (po dlouhých 24 letech).

Třináctý osmitisícový zářez na pažbě Radka Jaroše a třetí pro Trávu si vybral i svou daň v podobě omrzlin. Radek utrpěl poměrně rozsáhlé omrzliny na nohou a Tráva naopak především na rukou. Eufórie z úspěchu na této hoře, která na svůj vrchol pouští ročně jen pár dobře připravených šťastlivců, je však tím nejlepším lékem. Po transportu vrtulníkem z BC do Kathmandu již byli ošetřeni, a tak mohou v klidu oslavovat a doplňovat do svých vyhladovělých těl živiny - více SMS:

SMS 9. 5. TRÁVA: "Jsme hrozne vyhladovely, tak zapadame do hospudky na jidlo a "schytavame" spoustu zvedave- obdivnych pohledu od vedlejsiho stolu. Sedi tam team bud nemeckych ci svedskych turistek. Po chvili se osmeli {i presto, ze nam kouzlo okamziku kazi Kristina:-]] a ptaji se zda jsme vylezli na Everest? Pche Everest, na Annapurne jsme omrzli vy blondaty naivky:-] Takze me doporuceni: lette do KTM, spalte si ksicht nekde na terasce a ofacujte si koncetiny ... a pak vyrazte do baru :-] na baleni holcicek idealni ... a urcite to vyjde bezepecneji nez se hrabat na annapurnu JINAK DIKY ZA GRATULACE A DOMA NA PIVKU SNAD JIZ ZANEDLOUHO - HONZA TRAVA."

Zdolat Annapurnu znamená mít kliku

Annapurna je skutečně zrádná hora. Někdo má štěstí a přežije pád velké laviny (ZDE), někdo ho nemá a masa sněhu a ledu ukončí jeho život. To se bohužel stalo v případě maďarské expedice Igoru Horváthovi, který se pravděpodobně stal obětí ledové laviny během sestupu kuloárem mezi C3 a C2. Oblast je již druhým dnem bezvýsledně prohledávána.

O to více můžeme Radkovi a Trávovi gratulovat ke šťastnému návratu z hory, byť utrpěli omrzliny. Přiletět do Čech by měli již tento pátek.

Zdroj - weby obou horolezců:
www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz

STARŠÍ ZPRÁVY:


Cíl horolezecké dvojice Radek Jaroš a Honza „Tráva“ Trávníček je splněn! Podařilo se jim zdolat velmi obávanou a objektivně pravděpodobně nejnebezpčnější osmitisícovku Annapurnu (8091 m). Radek Jaroš nám dnes (neděle 6. dubna 2012) poslal SMS, že oba dva čeští horolezci úspěšně stanuli na hlavním vrcholu. České horolezectví úspěch na této desáté nejvyšší hoře světa ležící v centrální části nepálského Himálaje vyhlíželo celých 24 let! (Poslední úspěšní byli v roce 1988: v květnu Rakoncaj, v říjnu Josef Nežerka a Jindřich Martiš.)

Před Radkem i Trávou smekáme, neboť na Anapurně se dramaticky měnilo počasí a život lezcům komplikovalo především velké množství sněhu a obří laviny. Mnoho expedic kvůli tomu "zabalilo" - viz. starší zprávy. Annapurna je již třináctou osmitisícovkou v pořadí, kterou Radek zlezl bez použití umělého kyslíku. K dokončení projektu "Koruna Himálaje" mu zbývá poslední kousek - a není to žádný drobeček, nýbrž nejvíce respektovaná osmitisícovka K2 (8611 m).

Oba úspěšní horolezci jsou v současné době v táboře C5. Radek se snaží co nejrychleji dostat až do BC, protože utrpěl omrzliny. Ve hře je i rychlý transport vrtulníkem. Telefonát s Radkem Jarošem o výstupu na vrchol i jeho problémech s omrzlinami si můžete poslechnout ZDE.

SMS 6. 5. RADEK: "VYPADA TO ZE NEKDO PRASKNUL ZE JSME TAM BYLI TAK DOBRA START 21 H VRCHOL 9 RANO TRAVA 1 POPOLEDNI MA TO DO STANU JESTE TAK 1,5H JE V BEZPECI ALE NA SRACKY :-)"

SMS 6. 5. TRÁVA: "TY VOLE, KDI BY CEKAL, ZE SE NA ANANP VYHRABU. BYLO TO FYZICKY NEJNAROCNEJSICH 22H. SEM NASRACKY. ZITRA SNAD BC. DIKY ZA GRATUACE. VICE Z KTM." 

SMS 6. 5. RADEK: "ZITRA MIZIME Z C5 JA CHCI AZ DO BC MOZNA. TEDA URCITE TO BUDE TORTURA TA VZDALENOST NAVIC JSEM ZJISTIL ZE DODAM. KRISTINE NEJEN LATKU K UBYTKU MOZKOVE TKANE ALE I VLIV MRAZU A NEDOSTATECNEO PROKRVENI NA PERIFERNI OBLASTI KONCETIN ASI SE PROLITNU VRTULNIKEM :-( TROCHU JSEM PO POM TOUZIL ALE JINAK… "

Zdroj - weby obou horolezců:
www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz


2. 5. 2012: Čeští horolezci bojují na Annapurně s vichřicí a velkým lavinovým nebezpečím. Z hory sjely další obrovské laviny. Tlaková vlna jedné z nich přenesla sníh až do několik kilometrů vzdáleného základního tábora. Z celkem pětadvaceti horolezců působících na Annapurně pokračuje ve svých snahách už jen devět. Mezi lezci, kteří to "zabalili" je bohužel i Kanaďan Don Bowie, jehož rodinu doma postihla tragédie, a tak se rozhodl za svými blízkými okamžitě vyrazit. Právě on patřil k hlavním tahounům postupu směrem k vrcholu a pro Radka s Trávou to je nepříjemná ztráta parťáka. Dnes by se měli oba čeští horolezci pokoušet o zafixování cesty do C3.

část SMS 2. 5. RADEK: "POKUD BUDE ZITRA POCASI VE 4H VYRAZIME POKUSIT ZAFIXOVAT DO C3. POTUD JE DOST SNEHU NAHORE BUDE PODLE ME VYMETENO ALE BUDE TO BOJ A DRINA TAHNEME DOST FIXU A TABOR."

Fotografie z Annapurny:

Ledový svah ve výšce 5000 m

Jedna z mohutných lavin, která se včera prohnala po svahu Annapurny

Zdroj: www.radekjaros.cz

STARŠÍ ZPRÁVY:


29. 4. 2012: Čeští horolezci Radek Jaroš a Honza „Tráva“ Trávníček se přesunuli po aklimatizaci na Lhotse pod horu, jejíž vrchol je cílem této miniexpedice - Annapurnu (8091 m). Do základního tábora přiletěli 25. 4. z Pokhary vrtulníkem. Hned druhý den se pustili do výstupu, doprovodil je i kanadský horolezec Don Bowie se svým spolulezcem. Don s Radkem plánovali společný výstup na Annapurnu už loňský rok, z čehož sešlo a Radek pak odjel sám na Lhotse. Shodou všech okolností se zde potkali a společně vystoupili do C2 (5400 m). Don nejen, že udával velmi svižné tempo, ale dokonce klukům propůjčil i jeden ze svých již postavených - ale totálně zapadaných - stanů. Jak tomu na Annapurně bývá, horolezce zlobí především počasí - sníh a vítr. Na svazích napadlo poměrně dost sněhu, což již vedlo k pádům několika lavin ohrožujících normální výstupovou - zejména mezi C2 a C3. Zde si můžete prohlédnout fotoreportáž z pádu jedné z lavin.

Těmto okolnostem je třeba přizpůsobit i strategii výstupu - více Radek Jaroš: "Ten strašný žlab je důvod, proč si nebudujeme předpolí k útoku na vrchol tím, že postavíme a vyzásobujeme CIII. Pokud to jenom trochu půjde, budeme ji stavět až při pokusu o vrchol a snad nás potom čeká jenom rychlej sestup tou pekelnou dírou…!"

SMS 27. 4. RADEK: "JSME OPET V BC PO VYNASCE A PRESPANI V C2. 5400M TAKZE NIZKO SPOUSTA SNEHU A NA VRCHOLU URAGAN VYHLIDKY NA DLOUHEJ ODDYCH V BC ODPOLEDNE DENNE SNEZI DNES BOURE."

SMS 27. 4. TRÁVA: "Byli jsme vcera zazasobit 2VT. Hrozne novyho snehu. Uz jsme zpet v BC. Snezi."

 

Zdroj - weby obou horolezců:
www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz

 

19. 4. 2012: České horolezecké duo Radek Jaroš - Honza „Tráva“ Trávníček má za sebou první patálie v podobě celkem silných mrazů a bolestí zad, kterými trpěl hlavně Tráva. Už by ale mělo být zase vše OK. Co je důležité, že se jim podařilo nabrat nějaké ty aklimatizační metry, i když dle plánu chtěli na Lhotse vystoupit o trochu výše. V úterý 17. 4. se probojovali do 7000 m. Plánovaný třetí výškový tábor v 7300 m byl na dosah, ale podmínky na hoře nebyly zrovna bezpečné, a tak se raději otočili - více v SMS Radka:

SMS 17. 4. RADEK: "C3 JSE NEDALI NAD ODTRHEM V 7000 JSME OTOCILI ZIMA VITR KAMENI VODNI LED. NEMELI JSME NA TO ALE HLAVNE TO BYLO NEBEZPECNY. DNES CII ZITRA BC A POKUD TAM BUDOU NOSICI VYRAZIME IHNED SMER LUKLA KTM ANNAPURNA. CHYBELO MALO NOC V 7300 BY BYLA JISTOTA NA VRCHOL TAKHLE JDE O DOBROU PRIPRAVU ALE NE FANTASTICKOU."

Noc tedy strávili v C2, včera sestoupili do Periche a dnes by měli pokračovat v cestě za jejich vysněnou horou - Annapurnou (8091 m).

SMS 16.-18. 4. TRÁVA:

16. 4.: "Zada me chytly zas cestou hore. Nemohl jsem se moc nadechnout. Sel sem to o hodinu dyl nez predtim. Vzal sem si prasek, tak to snad zitra bude OK. Jsme ted v 6400 v 2VT. Zitra jdeme pres 7000."

17. 4.: "Tak zada dnes OK. Uz sem mohl i dychat: takze tempo se standardizovalo. Museli jsme bohuzel otacet v 7 000. Bylo to o kejhak, vitr, sutry, modry led. Zitra do BC a dal."

18. 4.: "Z 2VT jsme slezli do BC. Baleni a ted jsme na morene za BC. Dnes chceme dojit do Periche. Bude to asi do tmy, je to docela flak."

Zde si prohlédněte několik fotografií z aklimatizačního "výletu" na Lhotse (autor Radek Jaroš, www.radekjaros.cz):


Výzbroj na lov obrázků připravena!


Ledopád není žádná pr...


Příroda je chrám... Mraky nad Everestem a Lhotse (vpravo)


Hory, čorteny, ledovce - jedním slovem - KRÁSA

 

Zdroj - weby obou horolezců:
www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz


12. 4. 2012: Česká dvoučlenná expedice mířící na Annapurnu (8091 m) pokračuje podle plánu. Zatímco u nás se proháněli po městech a vesnicích koledníci s pomlázkami, Radek Jaroš a Honza „Tráva“ Trávníček se zabydlovali v základním táboře pod Lhotse, odkud již zahájili své aklimatizační "výběhy". Poslední noc stávili v CI, kde je zastihlo mizerné počasí. Ledopád Khumbu doznal dle Radkových slov oproti loňsku velkých změn. Ironií osudu je, že se tu Radek poznal se Španělem Jesusem, kterému zachránil život na Dhaulagiri. Dnes by měli oba čeští horolezci vystoupit do 6300 m, kde plánují strávit noc a sejít zase do BC, v němž se zúčastní puji.


Fotografie z loňské expedice Radka na Lhotse: Ledopád Khumbu, kterým se Radek s Trávou budou proplétat.

Jak je u Čechů zvykem, jdou na to s humorem - viz vybrané SMS zprávy (případně jejich části):

10. 4. - TRÁVA: "dnes byl pro me smutnej den, nebot sem M. (=Mirka = jeho partnerka) doprovodil zpet do gorak sh.(zde jiz i ostatni) a vratil se do bc. Vymenil sem krasnou mladounkou blondatou holcicku za oskliveho stareho plesateho pana :) no nejsem magor? Jak poudal radek: konci romantika, zacina expedice :) ..."

11. 4. - TRÁVA: "Sedime v 1.tab na Pumori zabaleni do veci a cekame az se zaklimatizujeme:) na skoro 6 tis. krasne snezi. radek pise web o hovne a ja skuhram, ze nemam huleni."

11. 4. - RADEK: "SEDIME NA ZADKU VE SNEZENI V CI NA PUORI VYRAZILI JSME SEM KVULI AKLIMATIZACI KRASNY MISTO POCASI SE ZROVNA ZESRALO A JA TAKY DAL BOBEK A TAK MNE NAPADLO JAK ANDREJKA MELA NA PODZIM RADOST ZE DALA BOBA NEJVEJS Z FAMU MA HO NA FILMU TAK ME NAPADA JA HO MAM V 8300M."

Zdroj - weby obou horolezců:
www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz

STARŠÍ ZPRÁVY:


6. 4. 2012: Čeští horolezci Radek Jaroš a Honza „Tráva“ Trávníček již postupují směrem ke čtvrté nejvyšší hoře světa - Lhotse, aby se na ní aklimatizovali výstupy cca do 7000 - 7500 m. Poté se přesunou pod nižší, ale o mnoho náročnější a svou pověstí i statistikami velmi respektovanou osmitisícovku Annapurnu (8091 m), jejíž vrchol je cílem této dvoučlenné expedice. Kromě pár ztracených věcí z carga jde zatím vše podle plánu a dokonce i rychleji - viz. poslední SMS Radka Jaroše: "JSME TROCHU PRITLACILI NA PILU V THAYNGBOCHE JSEM LONI BYL ZA 4 DNY. DAME TU PAUZU S VYSTUPEM DO 5000. VCERA BOURKA DNES OK. ZAPOMENUTY VECI Z KTM MAME CHYBI JINY."

Zdroj: www.radekjaros.cz

 

Více o expedici a Annapurně:

V pátek 30. března vyráží vstříc svému himálajskému dobrodružství Radek Jaroš a Honza „Tráva“ Trávníček. Cílem této dvojice, která se dala dohromady poprvé, je náročná (s K2 nejnebezpečnější osmitisícovka) Annapurna (8091 m). Její volba je jasná z pohledu Radka – jedná se o jednu ze dvou zbývajících osmitisícovek, které mu schází k dokončení projektu Koruna Himálaje. Tou druhou je právě K2... Jeho mladší kolega z Plzně Honza „Tráva“ Trávníček, který již stál na vrcholech Gasherbrumu I a Manaslu, jistě neodmítne výzvu spočívající v historickém faktu, že na vršek Annapurny nestoupla noha českého horolezce skoro celé čtvrtstoletí!


Zleva: Radek Jaroš a Honza "Tráva" Trávníček

Naposledy se to povedlo Josefu Rakoncajovi v roce 1988, stejně tak při další expedici ve stejném roce Josefu Nežerkovi a Jindřichu Martišovi. Radek s Honzou mají naplánovanou nejprve aklimatizaci na Lhotse, kde by se rádi dostali do třetího výškového tábora a strávili zde (ve výšce cca 7300 m) několik nocí.  Poté se přesunou na Annapurnu, kterou se pokusí zdolat kvůli jejímu velkému objektivnímu nebezpečí co nejrychleji – pokud možno alpským stylem. Oběma horolezcům držíme palce a vám, čtenářům, můžeme slíbit, že o jejich počínání budeme pravidelně informovat. Více informací najdete také na webech:

www.radekjaros.cz

www.honzatravnicek.cz

Annapurna (8091 m) - desátý nejvyšší vrchol na světě leží v centrální části nepálského Himálaje. Masiv Annapurny se rozkládá mezi údolími řek Kali Ghandaki a Marsyangni. První výstup na vrchol se podařil 3. června 1950 členům francouzské expedice Maurici Herzogovi a Luisi Lachenalovi, kteří se z hory vrátili s těžkými omrzlinami jen díky pomoci dalších členů expedice. Zimní prvovýstup se podařil Polákům Jerzy Kukuczkovi a Arturu Hejzerovi 3. února 1987. Výstupy na vrchol patří k těm nejobtížnějším v Himálaji a Annapurna bývá často označována jako nejvražednější vrchol (zejména kvůli lavinám a pádům séraků) – každý třetí lezec se z ní nevrátil zpátky. Paradoxem je, že právě Annapurna se stala vůbec první zdolanou osmitisícovkou a dnes to je osmitisícovka s nejmenším počtem úspěšných výstupů na vrchol!

Posledním českým horolezcem, který se pokusil o výstup na Annapurnu (duben 2009), byl bývalý spolulezec Radka Jaroše – Martin Minařík. Martin se bohužel z expedice už nikdy nevrátil.

Zdroj: lidé&HORY, www.radekjaros.cz

Související články:

Peter Hámor a Piotr Pustelnik – konečně vrchol Annapurny!

Senzace na Annapurně – boj o první ženskou Korunu Himálaje vrcholí!

Dodo Kopold – prvovýstup na Annapurna South

Martin Minařík - duben 2009