České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra si věří - směřuje k celkovému vítězství SP v lezení na obtížnost

Nedávno jsme vás informovali o vítězství Adama Ondry na SP v Číně. Adam nám do redakce poslal mail, v němž dává najevo, že před posledním závodem sezóny je v dobré formě a hlavně psychicky v pohodě:

 

Sezóna byla zatím všelijaká, ačkoliv jsem do tréninku dal hodně a trénoval asi tvrději než kdykoliv předtím, ne vždy závody vyšly podle mých představ. Můj sen, získat double na v obou hodnoceních světového poháru, se bohužel nesplní, jelikož jsem pokazil bouldering a celkkově skončil na 3. místě, ale šance na vítězství v obtížnosti ještě stále žije. Lépe řečeno – je velmi blízko.

Před pár týdny to ale rozhodně nevypadalo tak růžově. Na světovém poháru v Puursu v Belgii jsem hrubě zachyboval v semifinále a nepostoupil do finále. V té chvíli sem měl chuť se závodní sezonou seknout, jelikož vítězství se zdálo nedostižně daleko. Naštěstí pro mě vedoucí závodník poháru Gautier Supper obsadil 4. místo a teoretická šance ještě stále byla. To mě pohánělo v tréninku dopředu a před odjezdem na světový pohár v Číně minulý víkend jsem se konečně cítil v opravdu vyjimečné formě.


Adam Ondra na Tiskové konferenci ALPY EXTREM TEAMU

 

Závod se konal ve Wujiangu, kousek od Shanghaje. V kvalifikacích jsem si v poklidu dolezl pro dva topy, stejně jako pět dalších závodníků, což mě uklidnilo, že forma snad opravdu je. V nedělním semifinále už to ale tak růžově nevypadalo. Podal jsem opravdu výkon na hranici svých

Naštěstí jsem se tím nenechal příliš rozhodit a zůstal pozitivně naladěn na finále. Stavěči postavili cestu, která vypadala opravdu brutálně. Věděl jsem, že by mi měla sedět, což mi dodalo sebevědomí. Cesta byla těžká přesně tak, jak vypadala. Obliny, mikro lišty a nejisté kroky... Dostal jsem se do velkého převisu, moc se nikde nezastavoval a pádil co nejrychleji nahoru, kde mně nějakých pět kroků před topem vyplo. Čekal jsem ještě na další tři závodníky, ale výše už nikdo nedolezl, a tak jsem se mohl radovat ze svého prvního vítězství ve světovém poháru v tomto roce. Zbývá poslední závod za tři týdny ve mně oblíbené slovinské Kranji a celkové hodnocení hned vypadá růžověji. Celkově se škrtá jeden závod, a pokud šktrneme nejhorší závod, tak jsem dokonce ve vedení. Tak snad se zadaří.

 

Pevně věříme, že ano, Adame. Hodně štěstí!