České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra si připsal výhru na domácí scéně

Soutěž pořádaná Mezinárodní federací sportovního lezení se do České republiky vrátila po dlouhých pěti letech. V pražských Letňanech, konkrétně v areálu Jungle sport, se uskutečnilo klání Evropského poháru v boulderingu. 30. dubna a 1. května se tak v Praze představili někteří z nejlepších evropských boulderistů v kategorii mužů i žen.

Hlavní hvězdou závodů byl jistě Adam Ondra, mnohými považovaný za nejlepšího lezce současnosti. Tomu se dařilo již od úvodních kol a do finále postupoval z děleného prvního místa. V neděli tedy lezl jako úplně poslední a i ve finále si vedl skvěle. Tři ze čtyř boulderů dolezl až na top, ve čtvrtém přidal alespoň zónu, celkový výsledek měl proto podobu tří topů a čtyř zón.


Adam Ondra na Evropském poháru v letňanech. Foto Petr Chodura

Druhý Edvards Gruzitis z Lotyšska si také připsal tři topy a čtyři zóny, na skalp Ondry mu to však nestačilo, neboť na stejný výsledek potřeboval více pokusů. Bronzovou pozici obsadil Nizozemec Tim Reuser se třemi topy a třemi zónami. V závodě se kromě Ondry představili i další dva čeští reprezentanti Roman Kučera a Martin Stráník. Oba neprošli přes semifinále a obsadili konečné 13., respektive 16. místo.

„Za mne velká spokojenost, jak se svým výkonem, tak se závodem. Skvělá divácká kulisa, hlavně na mužské finále. Pro mě to byl ideální závod, kdy o něco šlo, ale zároveň to nebylo mistrovství světa nebo olympijské hry, kdy bych byl svázán nervozitou. Mohl jsem si tak závod opravdu užít a užít si skvělou atmosféru a fandění domácích diváků,“ hodnotil Ondra.


Adam Ondra slaví výhru. Foto Petr Chodura

V ženské kategorii se představila Eliška Adamovská, která však nebyla úspěšná tolik, jako její reprezentační kolega. Ve finále obsadila s bilancí jednoho topu a dvou zón šestou příčku. I to lze však považovat za úspěch, původně totiž byla po semifinále až na devátém, tedy nepostupovém místě. Do finále proklouzla až po uznaném protestu.

Ženskou kategorii ovládla Rakušanka Eva Maria Hammelmüller, jež jako jediná z žen dokázala dva bouldery vylézt až na top a přidala též tři zóny. Na stupních vítězů ji doplnily druhá Nizozemka Sabina van Essen a třetí Lana Skusek ze Slovinska. Obě si připsaly jeden top a tři zóny, nizozemská reprezentantka však potřebovala méně pokusů.


Adamovská a Ondra. Foto ČTK

Text: VŠ
Zdroje: sport.ceskatelevize.cz, horosvaz.cz