České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra o cestě La Dura Dura, 9b+

Prožívám fantastické pocity. Po dlouhém čekání, doufání, mnoha trénincích a pokusech, se mi to konečně podařilo. Bylo to hodně emotivní, měl jsem velikou radost, ale ze všeho nejvíc ze mě spadl nejmíň tunový kámen. I přes to, že to byl zajímavý a zábavný proces, že Olianu jako lezeckou oblast miluju, tak jsem nesmírně rád, že si v klidu teď zalezu taky někde jinde.
Přelez La Dura Dura jsem ani moc nečekal. Poslední týden jsem cestu zkoušel stylem - 1 den pokus, 1 den rest. Potřeboval jsem také, aby se mi zahojila kůže na koleni z odpočinku v půlce cesty... Ale podmínky byly tak fantastické, že jsem se rozhodl, že to přece jenom zkusím, i když to byl už druhý lezecký den. Obzvláště když den předtím jsem se cítil tak silný a spadl v posledních dvou těžkých krocích kvůli psychické chybě. Sice jsem byl slabší, ale vše šlo jako v pohádce a podařilo se mi po 9 týdnech konečně cestu sřetězit. Považuji to za svoji nejtěžší cestu, i když to více než 9b+ není.  Ve srovnání s Change 9b+ v Norsku jsem na ní strávil daleko víc času, ale styl lezení mi v Change sedí daleko lépe.
Cesta je extrémně bouldrová na začátku, prvních 15 kroků je samo o sobě 9b/b+. Dlouhé kroky po lištách a spoďácích, každý krok těžký. Pasáž je zakončena dlouhou rozpažkou do lišty a následným skokem do dobré díry. Odtud je to spíše náročné na vytrvalost, je třeba vylézt "pouze" 8c+ poté, co si odpočinete v bolestivém koleni. Přesto se mi podařilo ve vrchní části spadnout ještě čtyřikrát, než se mi podařil přelez.

Více informací v dalším čísle lidé&HORY.

Adam

 

----------------------------------- původní zpráva o prvovýstupu---------------------------------------

 

Fenomenální český lezec Adam Ondra dokončil po loňském přelezu nejtěžší cesty na světě „Change“ 9b+ další ze svých vysněných projektů – druhou takto obtížnou cestu (9b+) na světě La Dura Dura ve Španělsku, v oblasti Oliana. Její název mluví za vše - do češtiny lze přeložit jako „Tvrdá tvrdá“. Po návratu ze Španělska člen ALPY EXTREM TEAMU nedávno napsal v článku pro lidé&HORY: „I přes šest a půl týdne neúspěchů, i přes urputnou chuť zkusit něco jiného, už se nemůžu dočkat, až se do toho opět zavěsím. Prvních pár dní mě to bude bavit, pak už to bude opět jedním slovem PSYCHO...“ Adam se tedy dočkal – nejen, že se do cesty zase zavěsil, ale dokonce ji i přelezl – a to až v nečekané pohodě po dvou dnech zkoušení: „Ráno mě dost bolela předloktí, a tak jsem  se rozhodl  druhý den pojmout spíše jako odpočinkovější. Asi i proto se to povedlo, že jsem toho tolik neočekával a byl méně nervózní.“
Cestu La Dura Dura navrtal Chris Sharma jakožto „otevřený projekt“. Adamovi se extrémní podařilo přelézt během jeho páté návštěvy Oliany a po celkem devíti týdnech tvrdé práce v cestě.

Fotografie z cesty „La Dura Dura“ od Votěcha Vrzby:

V právě připravovaném čísle se můžete těšit na šestistránkový rozhovor s Adamem a také na jeho vlastní sondu do nitra lezcovy hlavy, která má jediný cíl: lézt ty nejtěžší cesty na světě. lidé&HORY 1/2013 by mělo být do 10-ti dnů venku!

Adamovi gratulujeme k dalšímu lezeckému milníku, který za sebou zanechal! Našim čtenářům zcela jistě zase napíše pár vět o tvrdé „La Dura Dura“ – přineseme v lidé&HORY 2/2013.

Zdroj: lidé&HORY, www.8a.nu

Související články:

La Sportiva Legends Only vyhrál McColl, Ondra pátý

Adam Ondra – přišel, viděl, přelezl... A nejtěžší cesta Sicílie je na světě!

Adam Ondra – pár slov a fotek k jeho famózní cestě Change

Adam Ondra zdolal svůj extrémní projekt v Norsku – pravděpodobně se jedná o nejtěžší cestu na světě!

Úspěch na MS v lezení: Libor Hroza stříbrný a Adam Ondra bronzový!

ROCK MASTER AKTUÁLNĚ: Libor Hroza bronzový na závodě SP, Adam Ondra druhý v duelu

Lucka Hrozová a Adam Ondra zazářili na Rock Master v Arcu – a to nemuseli závodit...

Lucie Hrozová, Adam Ondra a Radek Jaroš – nově pod křídly ALPY EXTREM TEAMU

Adam Ondra dal další 9a+ volně, tentokrát ve Francii

Adam Ondra a jeho velkolepá on-sihgt-show v severní Itálii

VIDEO: Adam Ondra dal nejtěžší cestu na českém písku

----------  zprávy 2011 a starší: ----------

Ocenění nejlepších českých horolezců na festivalu alpinismu

Adam Ondra posouvá hranice světového boulderingu na domácí půdě

Adam Ondra ulovil v německém „zeleném pekle“ další 9a+

Adam Ondra to nandal světové špičce ve Švédsku

Adam Ondra před MS: „Tak hodně jsem na stěně nikdy netrénoval.“

Adam Ondra válel na švýcarských boulderech
Adam Ondra opět úřadoval ve Španělsku...

Adam Ondra a jeho úspěchy na MS v Arcu
Adam Ondra další prvovýstup za 9b +VIDEO
Údajně nejtěžší cesta na světě před Adamem Ondrou neobstála
VIDEO TIPY: Adam Ondra on sight 8c+
Adam Ondra – několik špičkových výstupů on sight + VIDEO