České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Adam Ondra a druhá česká cesta 9b+

Až dosud byla na českém území jediná cesta obtížnosti 9b+. Jedná se o linii Vasil Vasil v Moravském krasu. V roce 2013 ji přelezl Adam Ondra a dodnes nemá žádné opakování. Nejtěžší cesta na území Čech je potom taktéž Ondrova Bohemian Rhapsody. Její obtížnost dosahuje 9a+ a nachází se na Rovišti v údolí Vltavy na jih od Prahy. 

V neděli 20. listopadu přidal Adam druhou cestu 9b+ na území České republiky. Ta se nachází opět v Moravském krasu a nese název Zvěřinec. V tomto sektoru zvládl Adam již v roce 2011 cestu Perlorodka o obtížností 9a+. Zvěřinec se starší cestě podobá, leze se totiž v závěrečném úseku stejně. Úvodní velmi těžká boulderová pasáž se však u obou cest liší, pro loňský listopadový prvovýstup zvolil Ondra náročnější variantu. 

Adam se pokoušel novou linii vylézt už loni v dubnu, kdy při svých pokusech spolupracoval se skotským sportovním lezcem Willem Bosim. Pak se však věnoval jiným lezeckým programům a k rozdělanému projektu v Moravském krasu se vrátil až na podzim. 

V prvních dvou týdnech mu ovšem nepřály podmínky. Až 20. listopadu vše vypadalo dobře, skála byla suchá, obloha zatažená a nefoukal vítr. Teplota sice nebyla ideální, s tím si Ondra porazil a nakonec slavil úspěch. K dosavadním třem cestám 9b+ a jedné 9c přidal tedy přelez další extrémně náročné linie. Ondra navíc poznamenal, že je Zvěřinec náročnější než všechny ostatní cesty 9b+, které lezl. Od 15. února letošního roku je na Ondrově Youtube kanálu podrobné video z přelezu této náročné cesty.  

Text: VŠ
Zdroj: Facebook Adama Ondry
Fotografie: Petr Chodura