České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

17. ročník Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2021 i letos odvolán

I letos musíme MFA PRAHA odvolat. Po roce se opakuje stejná situace a 17. ročník mezinárodního setkání milovníků hor tak i nadále čeká na svou premiéru. Na základě nově vyhlášených opatření, která vstupují v platnost 1. listopadu 2021, musí na akcích do 1000 účastníků ve vnitřních prostorách mít každý respirátor a vzdálenost mezi účastníky musí být 1,5 m. Při telefonickém dotazu na Ministerstvu zdravotnictví následovalo vysvětlení, že respirátor je povinnost i přesto, že budou mít účastníci platné očkování a že při divadelním uspořádání sedadel v sálu musí být zajištěna jejich vzdálenost 1,5 m. Současně bylo řečeno, že pokud se bude situace u nás zhoršovat, zcela jistě budou následovat další nařízení. Ve Velkém sálu Slovanského domu bude tedy možné umístit místo ca 600 jen asi 200 sedadel pro orouškované návštěvníky.

Všichni víme, že počet infikovaných roste a vyhlídky nejsou optimistické. Začíná scénář, který známe z minulého roku. Nevíme, jaká další nařízení nám budou vnucována. Nejistota začíná určovat naše jednání a rozhodování. Nejspíše nastane chaos, který nám odstupující vláda předvádí celé dva roky.

Z výše uvedených důvodů jsme rozhodli i letošní ročník MFA PRAHA 2021 odvolat.

Všem našim příznivcům se omlouváme.

 

Všichni víme, že situace u nás doma byla v minulém období spíše chaotická. Přesto jsme byli optimisté a věřili jsme, že mezinárodní setkání osobností alpinismu z celého světa bude možné uskutečnit. Jiná významně rozsáhlejší a větší mezinárodní setkání, která v létě a v září v Česku probíhala, nás naplňovala optimismem. Proto jsme od léta intenzivně vyjednávali s mnoha osobnostmi a legendami horolezectví. Jednání byla optimistická a docela úspěšná. Byly domluveny přednášky mnoha nových a velice zajímavých tváří.

Účast na letošním festivalu potvrdili téměř všichni partneři, kteří se prezentovali v roce 2019. Hlavním zahraničním partnerem letošního festivalu byla rakouská společnost Salzburg AG. Největší množství partnerů na letošní festival bylo přihlášeno ze Slovinska, mezi nimi i Planinska zveza Slovenije nebo Slovenia Outdoor. Smlouvu o letošním partnerství a účast na festivalu formou stánku potvrdilo i několik domácích partnerů z oblasti outdooru. Prostory Slovanského domu byly stejně jako v roce 2016 stánky plně obsazeny. Jen připomenu, že v roce 2016 se v Praze sešli opravdové legendy – P. Habeler, R. Messner a W. Nairz a také Marko Prezelj a Viki Grošelj.

Připraveny byly unikátní expozice velkoformátových fotografií Heinze Zaka – Milníky světového sportovního lezení (nahlédnutí jsme přinesli v lidé&HORY č.1/2021). Rozsáhlejší a již kompletně hotová je výstava na téma Češka koča a česko-slovinská vzájemnost. Zmínit musím i film stejného názvu, který jsem připravoval více než 3 roky a který měl být původně předveden v září 2020 při příležitosti 120 výročí postavení chaty Češka koča ve slovinském Jezersku. O film již projevilo zájem i Ministerstvo kultury Slovinska. Stejně tak je již druhý rok pro festival připraven i film Vylezli do nebe o neštěstí tří nejvýznamnějších lezeckých osobností posledních let. Snad se příští rok podaří konečně dosáhnout toho, že film o Davidu Lamovi, Hansjörgu Auerovi a Jessie Rosskeleym budou komentovat John Rosskeley a Peter Habeler. I letenka pro Johna byla již zajištěna.

Věřím tomu, že s osobnostmi jako Peter Habeler, Heinz Zak, Tamara Lunger, Simone Moro, Roger Schäli, Christoph Hainz nebo Hans Kammerlander, stejně jako Anče Kuchařová, Lucie Hrozová, Mára Holeček, Radek Jaroš, Zdeněk Hák “Háček” nebo Honza Trávníček, kteří svou účast v Praze potvrdili, se v Praze uvidíme příští rok. Věřím, že ve dnech 25. – 27. listopad 2022 se s vámi po dvou letech opět sejdeme.

1. 11. 2021

Ladislav Jirásko, hlavní organizátor MFA PRAHA