České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

14. ročník Bike Babí Léto je za námi!

Už po několikáté se v rekreačním areálu jezera Kristýna u Hrádku nad Nisou, konal tradiční horský marathón Babí léto. Počasí vyšlo ideálně, a proto nic nebránilo tomu, aby se letošní ročník povedl na jedničku. Organizátoři pro závodníky připravili tratě na 50 a 80 kilometrů v souladu s naším mottem: „Maximum přírody, minimum asfaltu." Oproti loňsku přibylo také několik nových atraktivních úseků, které ještě zvýšily fyzickou i technickou náročnost obou tras. Závodníci projížděli krásným okolím Lužických hor, Ještědského hřebenu či Janovického lesa.

 

Program započal již v pátek večer 21.8. v restauraci Panorama, kde probíhalo promítání o expedici v Rocky Mountain a Utahu 2014. Mohli jste se dozvědět mnoho zajímavého o nejlepších bikových trailech světa jako jsou Slickrock, Enchilada či Colorado trail. V sobotu 22.8 se odehrával hlavní program. V přilehlém okolí jezera Kristýna si nejprve zazávodily děti rozdělení ve třech kategoriích. Na pět nejlepších čekaly krásné ceny od našich parterů, nejlepší tři obdržely medaile. Po té si mohli jít zařádit na skákací hrad nebo do lanového centra.

 

V 11 hodin odstartoval hlavní závod s necelými 300 účastníky ve startovním poli různorodé úrovně a národnosti. Nejmladšímu bylo teprve 13 let, nejstaršímu dokonce 67 let! Mezi „nejvzácnější" závodníky patřila závodnice z Nového Zélandu či hejtman Libereckého kraje. Letošní ročník neměl ve startovní listině vyloženého favorita. Obhájce vítězství z předešlého ročníku Jan Matoušek navíc z technických důvodů závod nedokončil. Skupina největších adeptů na vítězství jela pospolu až k dělení tras. Na 50 km trati se v čele osamostatnil Tomáš Berger, kterého společně pronásledovali Hendrich Zdeněk, Buri Vojtěch a Brňák Jan. Tomáš svůj šesti minutový náskok uhájil a radoval se suverénně z vítězství. Jeho tři pronásledovatelé se vešli v cíli do 13 sekund. Na 80 km trati jeli dlouho vyrovnaně Strnad Aleš s Filipem Rydvalem. Aleš Strnad nakonec Filipa „urval" a zvítězil s náskokem jedné minuty. Za nimi se odehrával souboj o třetí příčku, který vyústil v nečekanou pointu. Kohl Martin i Farář Jan proťali cílovou čáru v naprosto shodném čase s přesností na setiny sekundy a na stupních vítězů tedy stáli oba. Martin Kohl, ale sportovně prohlásil, že si třetí místo zasloužil jeho soupeř, protože odtáhl posledních 30 kilometrů. Jak je vidět, letošní ročník byl nesmírně vyrovnaný souboj o stupně vítězů, možná nejvyrovnanější v celé čtrnáctileté historii.

 

Letošní tratě se ukázaly být ve spojení se slunným počasím velice náročné, zejména po fyzické stránce. Potvrdilo se, že označení „mountain bike hot chilli marathon" užíváme oprávněně. Věřím, že se Babí léto stalo skutečnou výzvou, kterou si příští rok nenecháte ujít.

Za rok na shledanou!

Kompletní výsledky naleznete zde: http://vysledky.timechip.cz/#2015/27/bike-babi-leto

Fotografie na našem facebokovém profilu: https://www.facebook.com/pages/BIKE-BAB%C3%8D-L%C3%89TO/1452941841605336