České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Švýcarský recept na bezstarostný treking: MY BOTTLE

Ve Wallisellen v kantonu Curych, má sídlo firma, o jejichž produktech je možné bez nadsázky tvrdit, že změnily styl cestování.  Značka KATADYN se díky akcentu na ekologii, funkčnost a bezporuchovost vymyká běžnému vybavení pro outdoor. To je možné jen díky inovaci, která prostupuje všemi na první pohled jednoduchými výrobky této švýcarské firmy.  Mezi odborníky z oblasti outdooru je značka KATADYN dobře známa zejména proto, že pravidelně přináší do světa outdooru technologicky vyspělá řešením. Švýcarská společnost KATADYN už více než půlstoletí udává trendy v malých systémech pro výrobu pitné vody ze surové vody v přírodě a z mořské vody a ani v letošním roce není o překvapení v podobě nových výrobků nouze.

Mezi novinky letošního léta patří designově atraktivní filtrační lahev, kterou švýcarský výrobce příznačně nazval MyBottle. Oproti starší generaci osvědčených extrémně lehkých osobních cestovních filtrů přináší řadu vylepšení. Začněme od těch nejjednodušších. Ergonomie je společně s opravdu nízkou hmotností (260 g) silnou stránkou této mini továrny na pitnou vodu.  Elegantní výklopný ústní nástavec s integrovaným zpětným ventilkem zaručuje komfortní použití bez jakýchkoliv úniků vody dokonce i z obrácené lahve. Integrovaná smyčka pro snadné připevnění k batohu (s pomocí běžné karabiny) a kompatibilita s držáky na kolo je další dobrou zprávou pro příznivce expediční turistiky. To nejlepší se nicméně ukrývá uvnitř.  Značka KATADYN je především pojmem v oboru mikrofiltrace, což potvrzuje i velmi důmyslný vícestupňový filtrační mechanismus uvnitř lahve. Používani MyBottle nemůže být snadnější: lahev vyndáte z obalu, k víčku připojíte (zasunutím) dvě části filtračního elementu, pak jen do zásobníku naberete vodu z horského potoka, řeky, studánky nebo jezera, uzavřete ji a můžete okamžitě pít. Co je ovšem nejdůležitější – můžete pít naprosto bez obav!

Jak to funguje?
Nezávadnost vody snadným způsobem nepoznáme. Bakterie, viry a prvoci jsou menší než tisíciny milimetru a rozlišovací schopnost našeho oka k jejich odhalení nestačí. K prokázání znečištění by bylo třeba provést dlouhé a nákladné laboratorní testy, které se u surové vody v přírodě stejně jako u rekreační vody z nádrží a studní neprovádí nebo jen velmi zřídka. Záleží-li nám na našem zdraví (prevence giardiózy, salmonely, břišního tyfu, rotavirových infekcí, atd.), je ideální volbou moderní technologie filtrace vody na cestách. MyBottle přichází s velmi komfortním řešením – třístupňovou „on-line“ filtraci: 1. stupeň s mikromembránou ze skelného vlákna, jejíž mnohonásobně zahnuté stěny s mikroskopickými otvory 0,03 mikronu při průtoku zachytí nečistoty i nebezpečné prvoky a bakterie, 2. stupeň membrána ViruPur založená na unikátní technologii elektrokinetické hloubkové filtrace, 3. stupeň čištění (úprava chuti) vody prostřednictvím aktivního uhlíku. MyBottle tak nabízí kompletní a spolehlivý způsob čištění vody mimo domov. A to vše nezávisle na civilizaci - bez použití elektrické energie nebo chemikálií! Výkon (průtok přes membrány) u systému MyBottle  je pro jednu osobu více než dostatečný (0,2 litru/min) a příjemně překvapí i pořizovací cena 1390 Kč. Lahev MyBottle vám může sloužit dlouhou dobu. Po každém naplnění jen posunete obroučku počítadla umístěného na vnitřní straně víčka o jeden dílek dopředu. Po té, co ukazatel oběhne celý obvod a postupným posunováním se vrátí opět na začátek, přijde čas na výměnu filtrační cartridge. V praxi to znamená, že MyBottle vyčistí minimálně 100 litrů vody, tj. přes 30 celodenních výletů bez starostí o vodu - tedy ideální řešení pro běžné cestování, méně náročný trekking nebo cykloturistiku. Pro ty, kterým by se to zdálo málo, nabízí KATADYNkeramické filtrační pumpy POCKET a COMBI s extrémně dlouhou životností a dostatečným výkonem i pro skupinové využití; pořízení těchto přenosných zařízení je ovšem finančně nákladnější.

S filtrační lahví MyBottle KATADYN se rychle sžijete, budete mít v přírodě a při cestování naprostou volnost a vodu vždy na dosah ruky. Zapomeňte na měsíce skladovanou v PET lahvích balenou vodu, která je často průmyslově vyráběna a kvalitativně horší než běžná voda z kohoutku. V přírodě se můžete chovat ekologicky a ušetřit přitom nepříjemně těžký náklad v podobě skladované vody, kterou s lahví MyBottle získáte vždy čerstvou a přesně tam, kde ji potřebujete mít. Nemusí jít nutně jen o Alpy, Pyreneje, Karpaty nebo výlety do Skandinávie. Lehká a snadno použitelná lahev se vám bude hodit i v našich podmínkách například v Tatrách, na Šumavě nebo v Beskydech, kde pitnou vodu snadno získáte ze surové vody v přírodě. Oceníte ji také při prevenci infekčních průjmů na zájezdech do subtropických destinaci jako Egypt, Turecko nebo Tunis, kde ani deklarovaná „pitná voda“ nemusí být ve skutečnosti vodou pitnou. Myslíte-li na své zdraví, šetrný přístup k ekologii i své peněžence, pak je sympatická MyBottle perfektním outdoorovým doplňkem.

 

Více na www.katadyn.cz a www.katadynmybottle.com

Zdroj: transAlpinus s.r.o.