České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Česká expedice na Manaslu dosáhla C3, vše se schyluje k vrcholovému pokusu

Přes prodloužený víkend se expedice na Manslu (8163 m) posunula zase o kousek dále, respektive výše. Podle toho, co Tráva poslal do světa, se jim podařilo společně s maskotem Mouchou „vyletět“ do třetího výškového tábora (6850 m), kde strávili jednu větrnou noc a pak se vrátili do base campu: „Když dobrodružnou Mouchu přestala bolet hlava v C2, byl krásnej, leč větrnej slunečnej den. Tak se rozhodla povyletět do C3 v sedýlku 6850 m. Přes noc foukalo, fičelo spíš víc než míň :-). Hned ráno stáhla křídla a naprala to směr BC. Odpočinout a počkat na další okýnko dobrého počasí, kdy se chce pokusit o vrchol. Zaklimatizovaná je.“

Fotografie z Expedice Manaslu 2011:


Zapadaný C1


Pohled na C1 při výstupu do C2


Ledopád mezi C1 a C2


Tráva mezi C2 a C3


C3 (6850 m)


Výhled z C3

 

Více o expedici:

Dobří holubi se vracejí a dobří horolezci se vracejí i na vrcholy, které mají "odškrtnuté". To je případ i plzeňského horolezce Honzy "Trávy" Trávníčka, který na letošek plánoval expedici na Cho Oyu, ale nakonec si zopakuje výstup na Manaslu. Více už vysvětlí přímo Tráva.

 

"Dnes již víme, že dlouho připravovaný projekt výstupu na Cho Oyu se v roce 2015 neuskuteční. Čínská vláda se bohužel rozhodla, že se pro letošek nebudou vydávat lezecké permity. Níže představený projekt Expedice Cho Oyu nás tedy čeká v příštím roce 2016. Neházíme flintu do žita. Expedici jsme sice nuceni odložit na příští rok, nicméně naše příprava a  hlavně získávání zkušeností ve velehorách pokračuje dál. Letošní podzim bude tudíž spojen s výstupem na nepálské Manáslu – 9. nejvyšší horu světa měřící 8163 m. Asi vás napadá, že už jsem tam byl – dokonce i na vrcholu. :-)  Jenže mně se tam moc líbilo a nejsem žádný sběratel  vrcholů. Hory mám rád a pokud není jiná možnost, vrátím se i na stejné místo.

Navíc, na tomto “výletě” poprvé spojujeme svoje aktivity i ve vysokých  horách s mojí životní přítelkyní Mirkou Jirkovou, jež patří k historicky první skupině, která se v Čechách začala zabývat sportem s dnes stále více rostoucí popularitou - slackline a především highline. Dlouhou dobu se zabývá aspektem výživy při velké tréninkové zátěži na bázi rostlinné stravy. Má velké zkušenosti s lezením a pohybem v horách, ale hlavně dokáže žít se mnou :-). Což jasně dokazuje její obrovskou houževnatost a tak i nemalou šanci podívat se na vrchol. Bylo by pěkné, kdybychom se coby partneři ocitli na vrcholu Manáslu společně."

 


 

Členové Expedice Namáslu:

  • Jan Trávníček, horolezec, vedoucí expedice
  • Mirka Jirková, horolezkyně
  • Pavel Michut, horolezec
  • František Dobrý, horolezec
  • Moucha, maskot a ochránce výpravy

 

Zdroj: www.honzatravnicek.cz