České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi na osmitisícovkách – aktuálně: na K2 jsou v základním táboře, na Broad Peaku už postavili C2!

 Pětičlenná expedice ve složení Radek Jaroš, Petr „Miska" Mašek, Honza „Tráva" Trávníček, Martin Havlena a Lucie Výborná dorazila po dlouhém treku do BC pod K2 (8611 m) – více už v reportu Lucky Výborné (13. 7. 2014):

Radek Jaroš - a v odrazu brýlí už ji konečně vidíme - K2! Radek mě překvapil. Volal svojí přítelkyni, aby jí řekl, že je stejně krásná a vznešená, jako K2.  Slzy v očích v tu chvíli jsme měli všichni, co jsme to slyšeli. Martin Havlena a já.

Muly a nosiči překračují ledovcovou řeku, na horizontu K2.  Vypadá to, že už je to za rohem, ale poslední část pochodu trvala někomu 10, někomu 12 hodin a do výšky 5050 metrů jsme dorazili, ale byli jsme rádi, že jsme rádi.

Radek, Miska a Tráva v táboře Konkordia vidí po delší době K2.  Komentáře se různí. Miska se raduje, že mu ji nesešlapali a je pořád stejně vysoká, Trávovi dochází, že to bude pěkná dřina :-).

Stavíme základní tábor pod K2 – na plachtě leží naše zásoby. Tedy, ne všechny, to by se nedalo vydržet. Zbytek je ještě v sudech a všude kolem je chaos. Jdu si zabrat stan.

 

Rituál Pudža – v našem táboře ho dělá Lama z Nepálské expedice. Během modliteb si každý myslí na svoje věci… na horu, rodinu, děti, na spolulezce, co už tu s námi nejsou.

Loučení s Lamou a přání zdaru. Kluci jdou zítra do stěny na první vynášku.  Pokud půjde všechno dobře, jdou rovnou do C2, výška cca 6800 metrů.

 

Více informací o expedici na K2 sledujte na speciálním webu www.radekjarosnak2.cz a webech dalších členů:

www.honzatrava.cz

www.petrmasek.cz

 

 

Dvojice českých borců Libor Uher Marek Novotný je zatím velmi úspěšná na Broad Peaku (8047 m). Po týdnu od dosažení BC se klukům podařilo postavit druhý výškový tábor. Více už zpráva na expedičním webu (13. 7. 2014):

 

"Ahoj! Po deseti hodinách šílené dřiny jsme tu." přišla odpoledne zpráva z druhého výškového tábora na Broad Peaku. "C2 - 6200m, stan stojí. V táboře už nebyl volný flek, tak jsme to potáhli o 100m výše nad tábor. Parcela pod převisem. Vaříme, vaříme...trangia vařič se nezastaví..." napsal Libor.

Kluci svůj dnešní výkon náležitě prožívají "Hláška dne - jsme kluci bez talentu! proto musíme jen dřít a dřít :-) aneb kdyby ses líp učil mohl jsi být golfista :-)" přišla záhy ještě jedna zpráva od Libora a Marka.

Zdravotně jsou na tom dobře, zatím je v C2 hlava nebolí..."Mara je superborec! :-) Sachy 2:2" uzavřel dnešní informace, které přišly z hory.

Nyní se budou aklimatizovat, stráví 2 dny ve výškovém táboře C2 - 6300m. Pak opět sestoupí do BC. Výškový tábor C1 se už nepoužívá.

 

Web expedice: www.rajpneu.cz/broadpeak