České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi na Everestu – zprávy

Na Everest letos vyrazily celkem tři české expedice. O expedici K&K Pneu Expedice Annapurna-Everest 2009 vám přinášíme průběžně informace. Kluci zůstali na kopci jen dva - Libor Uher a Petr Mašek. Ti strávili noc z 18. na 19. května v C2 a v rámci aklimatizační přípravy sestoupili.

Zprávy z expedice sledujte ZDE, Webové stránky Libora Uhera

Na Everest se vydaly ještě další dvě expedice z Moravy:

Horolezci z Karviné Věslav Chrzaszcz a Milan Pěgřímek vyrazili na expedici Fárání na Everest, která začala na dně dolu Paskov v hloubce 1156 metrů. Po zdolání nejvyšší hory světa by tedy oba horolezci překonali celých 9698 výškových metrů. Bohužel osud tomu tak nechtěl, protože včera (úterý 19. 5.) Věslav Chrzaszcz zemřel. Jak na svých stránkách informoval Libor Uher, Věslavovi Chrzaszczovi nebylo dobře a spolu se svým kolegou zůstali v C1. Jeho smrt znamená další bolestivou ránu pro české horolezectví. Věslav Chrzaszcz byl zkušeným horolezcem a výstup na Mt. Everest měl být vrcholem jeho sportovní kariéry. V roce 2005 vystoupil na Shisha Pangmu (8043 m) a v roce 2007 na Mt. McKinley (6200 m).

Třetí skupinou na Everestu jsou horolezci Miloslav Palacký, Marek Novotný a Roman Poloch z Nového Jičína. Ti se včera 19. 5. rozhodli kvůli nedostatku času zaútočit z C3 na vrchol za použití kyslíku. Dnes (20. 5.) by při příznivém počasí mohli na nejvyšší vrchol světa vystoupit. Je to jejich poslední možný pokus o vrchol.