České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Češi na Baruntse v problémech - pátrá se po dvou členech

Český pokus o prvovýstup na sedmitisícovku Baruntse (7162 m) skončí velkým úspěchem, pokud se vrátí do České republiky kompletní čtveřice. Již několik dní se bohužel marně pátrá po Petru Macholdovi a Jakubu Vaňkovi. Expedici zastihlo velmi špatné počasí – hory zasypaly metry sněhu, v údolích se vylévají řeky z koryt. Právě spousty sněhu a pády lavin vystavily na Baruntse horolezcům jasnou stopku. Ze spárů hory byli z BC vrtulníkem zachráněni Jiří Zmítko a Jiří Svoboda. Po dalších dvou členech, kteří uvízli ve druhém výškovém táboře, pátrají vrtulníky. Zatím se dle dostupných informací našel pouze prázdný stan. Držme palce, naděje umírá poslední...

Členové expedice zleva: Petr Machold, Kuba Vaněk, Jirka Zmítko a Honza Svoboda
(více o členech expedice ZDE).

 

Více o expedici:

Cílem české expedice je nepálská Baruntse (7162 m). Na sedmitisícovku ležící v těsném sousedství Mt. Everestu a Makalu vyráží čtveřice Petr Machold, Kuba Vaněk, Jiří Zmítko a Jan Svoboda. Expedice se pokusí o prvovýstup západní stěnou. Tato stěna má zatím jen jeden prostup ruskou expedicí v roce 1997 po žebru nacházejícím se v pravé části stěny. Česká expedice má v plánu vystoupit levou částí stěny a vytvořit tak přímou cestu na vrchol - tzv. diretissimu. Výstup je plánován na šest dní ve stěně a bude veden alpským způsobem.

Baruntse (7162 m) – výrazný, symetrický sněhový štít, má čtyři hřebeny a čtyři vrcholy. Na východě je ohraničený ledovcem Barun, který probíhá od severu na jih od Cho, na severo-západě ledovcem Imja a ledovec Hunku tvoří jeho jihovýchodní hranici. Další známé hory v této oblasti jsou Makalu, Lhotse, Chamlang, Everest a Mera Peak. První horolezci na vrcholu stanuli 30. května 1954 a byli to Colin Todd, Geoff Harrow z Hillaryho novozélandské expedice. Vystoupili na vrchol jižním hřebenem.

 

Aktuální zprávy z expedice:

13. 1. 2013:

(v knize návštěv): Novinky od skupiny Jirka&Honza: Chumelí, vrátili se z C1 zpět do base campu.

9. 10. 2013:

(v knize návštěv): Výprava je kompletní v BC, nacpávají se.

3. 10. 2013:

(SMS): Tak vcera vecer konecne Lukla. Dnes jsme s Petrem presli sedlo 4600 a spime 4200 takze alespon aklimatizace. Kluci bohuzel nestihali takze dorazi az za nama.

 

Zdroj - expediční web:

http://baruntse.expeditions.cz