České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

číslo 5/08

lidé&HORY 5/2008 – fest. speciál

 

Číslo 5 je tradičně „předfestivalovým speciálem“ rozšířeným o 4 strany. Nejen návštěvníci Smíchovského festivalu alpinismu se hned na začátku začtou do profilů špičkových horolezců, kteří budou v termínu 21. - 23. 11. 2008 prezentovat své umění na velkoplošné projekci v Národním domě. Náplní TÉMATU ČÍSLA je tentokrát rakouská spolková země SALCBURSKO, která nabízí velmi širokou škálu nejrůznějších pohoří – od kolmých vápencových stěn až po ledovce táhnoucí se z třítisícových vrcholů. Téma i vložené popisy túr na kartičkách ocení vyznavači hned několika alpinistických disciplín (VHT, bike&hike, lezení, feraty).

ČLÁNKY A SERIÁLY:

Na str. 6 seznámíme čtenáře se zbrusu novou feratou pojmenovanou po české společnosti ALPY.
Rubrika „Osobnosti festivalu“ (str. 8-11) představuje hned několik elitních horolezců, kteří se zúčastní festivalu alpinismu: Valery Babanov (CAN), Christoph Hainz (ITA), Roger Schäli (CH), Peter Hámor (SVK), Ivana Filová (SVK), čeští reprezentanti Marek Holeček a Honza Doudlebský.
J. Krejsa a P. Piechowicz zvou čtenáře ve svém seriálu „Skalky“ na stěny beskydského Mazáku.
Vláďa „Chroust“ Procházka pokračuje v rubrice „Metodika“ v tématu činnost po pádu.
Jaký byl premiérový ročník Bike Campu – akce, kterou pořádá redakce časopisu, prozradí reportáž na str. 18 - 19.
Třetí díl seriálu „Australské treky“ přináší zajímavé iformace o legendárních skalních útvarech v národním parku Uluru – Kata Tjuta.
Eco Everest Expedition je název jedinečné expedice na Mt. Everest a Lhotse, která kromě výstupů na vrcholy byla úspěšná v mnoha ekologických aspektech. Více na str. 20-21.
Na velmi osudové a neobvyklé první kroky směrem k vrcholu hory zavzpomíná v rubrice „... a tenkrát se to ve mně nadobro zlomilo.“ jeden z nejúspěšnějších horolezců světa Hans Kammerlander.
V seriálu „Jihoamerické vrcholy“ se tentokrát čtenáři blíže seznámí s krásně tvarovaným vrcholem Pequeňo Alpamayo.
Druhý díl akce pro naše čtenáře s názvem Glacier Camp se díky perfektnímu počasí vydařil na jedničku. Přesvědčte se na str. 50-51.
Již jedenáctý díl „Československých a Českých himálajských expedic“ došel až do současnosti. V závěrečném díle se dočtete o českých a slovenských expedicích na nejvyšší vrcholy planety v roce 2008.
Jaké to je pokoušet se vystoupit na nebezpečnou a velmi obávanou Annapurnu, popisuje rozhovor s jedním z členů expedice na tuto horu – Romanem Langrem.
Čtvrtý díl seriálu „Praha a alpinismus“ představí Johanna Stüdla jako osobnost, která díky výstavbě chat a organizaci horského vůdcovství výrazně pozdvihla životní úroveň obce Kals pod Großglocknerem. Pražský obchodník a dobrodruh byl prohlášen za jejího čestného občana.
Rubrika „Túra, na kt. nezapomenu“ tentokrát poodhalí krásu rumunských hor.
Závěr časopisu je věnován novinkám na trhu s outdoorovým vybavením a jejich testům.
Poslední tři strany informují členy OeAV (www.alpenverein.cz) o nově vypsaných kurzech pro budoucí horské vůdce. O získání certifikátu se může pokusit každý člen. Více informací také na: www.alpy.cz.

SOUTĚŽE:

Pokračují i dvě tradiční soutěže – křížovka s tajenkou a soutěž Kdo se vyzná, ten pozná…