České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

3/2024

Třetí číslo letošního ročníku časopisu lidé&HORY vychází v týdnu od 24. června 2024. K nosným článkům čísla patří: rozhovor s Billy Bierling – správkyní Himálajské databáze výstupů; 3. díl seriálu o československých a českých expedicích do Himálaje; 2. část nového seriálu o jedné z nejdelších dálkových tras na světě Great Patagonian Trail od Heleny Kavalcové a Martina Hanzelky; 23. díl klasických výstupů ve Vysokých Tatrách od Markéty Hanákové - výstup na Žabí kůň a 27. díl seriálu Alpské čtyřtisícovky – Gran Paradiso od Jakuba Cejpka. V Tématu čísla je na deseti stranách představena východotyrolská horská skupina Schobergruppe a Vídeňská horská trasa.

Billy Bierling – správkyně Himálajské databáze
Jednou z významných osobností, která se zúčastnila Mezinárodního festivalu alpinismu v Praze v loňském roce 2023, byla Billy Bierling. V lidé&HORY 3/2024 je představena část rozhovoru o převzetí správcovství Himálajské databáze výstupů, o komercializaci výstupů a to nejen na osmitisícovky nebo i její názor na výkon norské sportovkyně Kristin Harila, která v loňském roce 2023 vystoupila na všechny osmitisícovky za 91 dnů. Více na str. 22-26.

Jakub Cejpek: Alpské čtyřtisícovky 27. díl – Gran Paradiso
V závěrečném dílu několikaletého seriálu Alpské čtyřtisícovky, ve kterém znalec Alp Jakub Cejpek systematicky představil a popsal výstupy na dostupné čtyřtisícové vrcholy v Alpách, se ocitáme v Grajských Alpách. Historii i aktuální popis výstupu na dominantní a relativně dobře dostupný vrchol Gran Paradiso (4061 m) je uveden na stranách 57-61.

TÉMA ČÍSLA: Schobergruppe a Vídeňská horská cesta
U nás málo vyhledávaná východotyrolská horská skupina Schobergruppe dodnes ohromuje svou divokostí a nedotčenou přírodou. Celou oblastí prochází poměrně náročná dálková trasa Wiener Höhenweg – Vídeňská horská trasa. Přechod této trasy je alpinistickou výzvou, na níž jsou nepostradatelnými společníky zkušenost a základní znalosti alpinismu, správné vybavení, jistý krok a dobrá fyzická kondice. Podrobné informace najdete na stranách 69-79.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 2/2024
RADEK JAROŠ: KANÁRSKÉ OSTROVY pro skalní lezce i pro ty, kteří chtějí na třítisícovku
JIŘÍ NOVÁK: EXPEDICE 1984, 3. díl – Čo Oju a Everest
NA KOLE PO ALPE-ADRIA TRAIL přes Alpy k Jadranu
CHATA HOCHWEISSSTEINHAUS – 8. díl seriálu chaty sekce Austria
METODIKA: – 3. díl: Vítr a túry na horách
TRANSLAGORAI: Dálková trasa v neznámých Dolomitech Lagorai
GREATER PATAGONIAN TRAIL – 2. díl: Cesta kolem arrieros a magickou Araukánií
VYSOKÉ TATRY – KLASICKÉ VÝSTUPY – 23. díl: Žabí kůň
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: Novinky všech předních českých firem
ALPENVEREIN.CZ: O některých klubových akcích ALPY – ALPENVEREIN.CZ
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:

Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webech www.lideahory.cz a www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ: www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje Ladislav Jirásko