České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

3/2021

V týdnu od 21. června 2021 je na všechny předplatitele i odběratele rozesíláno třetí číslo letošního dvacátého ročníku časopisu lidé&HORY. K nosným tématům letního čísla patří např. 3. díl povídání Radka Jaroše Jak se zrodil horolezec, rozsáhlé informace od našich bavorských dopisovatelů o bivacích a bivakování v Alpách nebo rozhovor s bývalým prezidentem rakouského Kuratoria pro bezpečnost v horách Karlem Gablem a s jeho nástupcem Peterem Paalem. Na 104 stranách najde každý milovník hor mnoho zajímavého ze světa alpinismu, horolezectví a volnočasových aktivit.

TÉMA ČÍSLA: Češka koča a česko-slovinská vzájemnost, 2 .díl – období 1933 až 2020
Druhý díl rozsáhlého povídání o česko-slovinské vzájemnosti nejen v oblasti turistiky a horolezectví, přibližuje období mezi roky 1933 a 2020. Na 16 stranách předkládá autor a protagonista česko-slovinské spolupráce v oblasti alpinismu Ladislav Jirásko zajímavé dokumenty a informace např. o chatě Češka koča po 1. sv. válce, o osudu chaty Koritniška koča, kterou postavil Akademický kroužek Českého odboru Slovinského planinského družstva v roce 1909, o Klubu alpistů československých, o kulatých výročích chaty Češka koča (1990, 2000, 2010, 2015 a 2020). Zmíněno je i obnovení činnosti Českého odboru SPD 2017 a odhalení pamětní desky prof. K. Chodounského v Bakově v roce 2019.

Radek Jaroš: Jak se zrodil horolezec – 3. díl
Radek Jaroš, nositel Koruny Himálaje a Koruny světa, přibližuje svou horolezeckou a alpinistickou kariéru 3. dílem vyprávění, které nazval: Jak se zrodil horolezec aneb Z Vysočiny na Everest. Tento díl věnoval svým výstupům a příběhům v horách, které uskutečnil a prožil v období od expedice na Everest 1994 do expedice Kančendženga 2002. Atmosféru mnoha expedic, představení několika svých lezeckých partnerů i hledání optimální velikosti expedice dokládá Radek mnoha zdařilými záběry a fotografiemi. Vše najdete na stranách 13 až 19.

Osobnosti čísla: Karl Gabl a Peter Paal
V polovině loňského roku 2020 opustil po téměř dvaceti letech funkci prezidenta rakouského Kuratoria pro bezpečnost v horách i u nás známý Karl Gabl. Jeho nástupcem se stal Peter Paal z jihotyrolského Brunecku. Zajímavou diskuzi mezi oběma odborníky o problematice záchrany v horách i o budoucí roli této prestižní organizace, kterou moderoval člen vedení rakouského Alpenvereinu Walter Würtl a která zcela jistě zaujme mnoho našich znalců hor a alpinistů, je uvedena na str. 20 až 23.

Bivaky – méně je často více
Bivaky slouží pro nouzové ubytování nebo jako výchozí body pro výstup na vrcholy. Zajímavý článek o svých zkušenostech s využíváním bivaků nebo třeba také o “kultuře bivaků” prezentují bavorští dopisovatelé Andrea a Andreas Straußovi – viz strany 31 až 36. Několik rad pro přenocování v bivacích přinášíme na zadní straně panoramatu.

Fotosoutěž pro čtenáře časopisu lidé&HORY
Připomínáme, že 30. června 2021 je uzávěrka fotosoutěže, které se mohou zúčastnit předplatitelé, odběratelé i čtenáři časopisu. Partnerem fotosoutěže je společnost Centrum FotoŠkoda. Pro oceněné účastníky je připraveno 10 cen vč. fotoaparátu OLYMPUS Stylus TG-6. Využijte poslední možnost k účasti v této fotosoutěži - více na str. 8.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 3/2021:
DEN ZALOŽENÍ HORSKÉ SLUŽBY: 1. díl informací o vzniku Horské služby u nás
ZAJIŠTĚNÁ CESTA VIA DELLA VITA: Po stopách Kugyho pod severní stěnou Mangartu
HORY A OSTROVY III: Elba a trekové okruhy
LEZENÍ: Vysoké Tatry, Cesta k sl‘nku, – klasické výstupy 6. díl
NA MTB ŠVÝCARSKÝM NÁRODNÍM PARKEM: Po stopách populárního závodu na horských kolech
HORY A DĚTI: K největšímu ledovci na Silvrettě – kam vyrazit do hor s dětmi, 9. díl
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: Mont Blanc du Tacul a Aiguilles du Diable – 9. díl
TESTY A NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: novinky všech předních českých firem
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webu www.lideahory.cz a na www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz
 

Příjemnou četbu přeje 
Ladislav Jirásko