České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

1/2021

V týdnu od 22. února 2021 bude distribuováno první číslo letošního ročníku lidé&HORY. Tímto číslem vstupuje časopis do dvacátého roku své existence. První číslo o rozsahu 56 stran bylo vydáno v únoru 2002. I pro jubilejní rok 2021 zůstává zachován formát i rozsah časopisu – vnitřní blok lidé&HORY s třístránkovým panoramatem bude mít 104 stran. Realizační tým časopisu připravil poměrně rozsáhlý redesign celého časopisu. Většina ze zavedených rubrik, článků nebo kapitol dostává novou grafickou podobu, jednotlivé druhy aktivit mají nejen svůj nově pojatý úvodní blok, ale i své barevné zviditelnění. Upravena je i titulní strana časopisu, zvýrazňujeme a rozšiřujeme její flexibilitu.

TÉMA ČÍSLA: Heinz Zak a milníky světového sportovního lezení
Heinz Zak je jedním z nejvýznamnějších fotografů a sportovních lezců současné éry sportovního lezení. Mnoho jeho snímků oběhlo celý svět, za mnohé z nich získal prestižní světová ocenění. Většinu z těch nejlepších pořídil v Yosemitech, v předkládané chronologii volného lezení jsou ale i snímky z Dolomit, z Berchtesgándenských Alp nebo z jiných lezeckých oblastí. Českou premiéru mnoha unikátních fotografií doprovázených formou rozhovoru s autorem najdete na stránkách 73 až 87.

Radek Jaroš: Jak se zrodil horolezec
Radek Jaroš, nositel Koruny Himálaje a Koruny světa, představí v celoročním seriálu formou zajímavého povídání doprovázeného unikátními fotografiemi svou životní cestu, kterou již dříve nazval “Z Vysočiny na Everest”. 1. díl jeho dosud nikde nepublikovaného příběhu doprovázeného mnoha fotografiemi je pojmenován Jak se zrodil horolezec. Čtivý příběh začíná na straně 14.

Zimní výstup na K2
V lednu a začátkem února rezonoval na všech světových sítích zaměřených na alpinismus a lezení zimní výstup na K2. Dosažení vrcholu desetičlenným týmem nepálských horolezců vyvolalo rozsáhlé diskuze o tom, zda je možné takovýto výstup považovat za milník v himálajském horolezectví. Základní informace o této události i stanoviska našich ve světě uznávaných himálajistů Radka Jaroše, Zdeňka Háka a Marka Holečka najdete na stranách 9 až 13.

Na skialpech pod Ortlerem
Další jedinečné tipy na skialpové túry z dílny bavorských dopisovatelů Andry a Andrease Straußových nás zavedou jižně pod Ortler. Východiskem na túry je středisko Santa Caterina Valfurva a chata Rifugio Branca v oblasti Valle dei Forni. Popisy zážitkových výstupů a túr najdete na stranách 33 až 38.

Fotosoutěž pro čtenáře časopisu lidé&HORY
Redakce lidé&HORY vyhlašuje pro období leden až červen 2021 fotosoutěž, které se mohou zúčastnit předplatitelé, odběratelé i čtenáři časopisu. Partnerem fotosoutěže je společnost Centrum FotoŠkoda. Pro oceněné účastníky je připraveno 10 cen vč. fotoaparátu OLYMPUS Stylus TG-6. Více na str. 6 a 7.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ TÉMATA V ČÍSLE 1/20201
NEHODY PO ZÁSAHU BLESKEM: jak se chovat v horách při ohrožení bouřkou
LAVINOVÁ PŘEDPOVĚĎ V KRKONOŠÍCH: Krkonoše a skialpové aktivity
EXPEDICE EVEREST 1953: Tenzig Norgay a první výstup na vrchol Everestu
HORY A OSTROVY I: Madeira  - 1. díl seriálu o ostrovních horách
LEZENÍ: Vysoké Tarty, jižní stěna Kežmarského štítu – klasické výstupy 4. díl
HORY A DĚTI: Silvretta – další díl námětů kam vyrazit do hor s dětmi, 7. díl

TYROLSKÁ ÚDOLÍ GAILTAL A LESACHTAL: tipy na krásné túry na sněžnicích
ALPSKÉ ČTYŘTISÍCOVKY: Jungfau, Fiescherhorn a Grünhorn – 7. Díl
NOVINKY V OUTDOOROVÉM VYBAVENÍ: novinky všech předních českých firem
CLEMENTS MATT: rozhovor s novým generálním sekretářem rakouského Alpenvereinu
SOUTĚŽE: čtenářská tajenka, Poznej horu / skálu (na základě malby)

ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVĚTA ALPINISMU:
Nejaktuálnější zpravodajství ze světa alpinismu najdete na webu www.lideahory.cz a na www.alpenverein.cz

PŘEDPLATNÉ:  www.predplatne.lideahory.cz

Příjemnou četbu přeje
Ladislav Jirásko


Poznámka k popisku fotky na straně 81 (foto Lynn Hill):
nesprávně je uvedeno Cesta: Nose, první Freesolo
správně je: Cesta: Nose, první volný výstup
Za chybu se omlouváme!