České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Zugspitze slaví 200 let od prvovýstupu

27. srpna 1820 byl zaznamenán prvovýstup na nejvyšší horu Německa Zugspitze a čtvrtou nejvyšší horu Severních vápencových Alp. Vrchol s nadmořskou výškou 2962 m je hraniční horou mezi Rakouskem a Německem.
Prvním člověkem, který vystoupil na Zugspitze, byl Joseph Naus, bavorský důstojník a zeměměřič. Se skupinou dalších důstojníků a vojínů byl pověřen, aby vytvořili mapu pro topografický atlas Bavorska.
27. srpna 1820 dosáhl Naus, jeho pomocník Maier a horský vůdce Johann Georg Tauschl, prvního zdokumentovaného výstupu na Zugspitze.


Dobová fotografie z období prvovýstupu


Horní stanice lanovky okolo roku 1962

Od prvovýstupu v roce 1820 se mnohé změnilo. Na vrchol Zugspitz je nyní přístup 3 lanovkami. První, Tiroler Zugspitzbahn z Ehrwaldu, byla otevřená v roce 1926. O 37 let později, v roce 1963, byla z Grainau otevřena lanovka Eibsee a o 31 let později, v roce 1992, pak bavorská ledovcová železnice.
Se svým „výhledem na 4 země“ je Zugspitze rozhodně jednou z vyhlídkových hor v Alpách. Vzdálený pohled na jasný den je prostě nádherný a jedinečný.
Pro ty, kteří jsou zvědaví, nabízí dobrodružný svět „Fascination Zugspitze“ s nejvyšší 3D show v Evropě, různými filmovými projekcemi, skleněnou podlahou s hlubokým výhledem a mnohem více podrobných informací o historii Zugspitze.


Moderní infrastruktura na vrcholu Zugspitze z dnenší doby


Panoramatické výhledy z vrcholu Zugspitze


Text: OJ
Zdroj: alpin.de, Tiroler Zugspitzbahn Ehrwald
Foto: Tiroler Zugspitzbahn Ehrwald