České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Stefano Ghisolfi a první opakování cesty Move Hard

Jeden z nejlepších sportovních lezců současnosti, Stefano Ghisolfi z Itálie dosud dokázal v průběhu své kariéry vylézt jedenáct cest obtížnosti 9b nebo těžších. První z nich, linii Lapsus klasifikace 9b zvládl již v listopadu 2015 ve své domovině. V prosinci 2018 si připsal i první trasu 9b+, když vylezl cestu Perfecto Mundo ve Španělsku. 

V roce 2020 se mu podařilo i přes různá omezení související s pandemii podařilo navštívit známou norskou oblast Flatanger, kde se v jeskyni Hanshelleren nachází některé z nejtěžších sportovních cest, které byly v historii vylezeny. Ghisolfi si tehdy připsal velký úspěch, když dokázal jako první zopakovat linii Change. Tu první prostoupil Adam Ondra v roce 2012 a jednalo se o první trasu obtížnosti 9b+ na světě. 


Ghisolfi ve Flatangeru. Foto Diego Borello

Na Flatanger má tedy Ghisolfi velmi dobré vzpomínky. Proto se sem rozhodl letos v létě znovu podívat. Tentokrát si jako hlavní cíl vybral ještě mnohem obtížnější projekt, cestu Silence 9c vylezenou poprvé Adamem Ondrou roku 2017 jako první linie této obtížnosti. Ghisolfi se letos věnoval především intenzivnímu nácviku cesty Silence. Realisticky ani neuvažoval o tom, že by se mu hned při první návštěvě mohlo podařit cestu přelézt, chtěl si především vyzkoušet klíčové pasáže, aby věděl jaké má slabiny a mohl tak připravit speciální tréninkový plán před zamýšleným návratem v příštím roce, kdy už by se chtěl o přelezení trasy 9c vážně pokusit.


Italský lezec při nácviku. Foto Diego Borello

Protože se mu podařilo hlavní cíl výpravy splnit, věnoval několik posledních dní pokusům o přelezení linie Move Hard obtížnosti 9b. I tu poprvé vylezl Adam Ondra. Stalo se tak v roce 2017, když nacvičoval na Silence 9c. Cesta Move Hard totiž spojuje začátek cesty Move 9b/+ s druhým klíčovým místem Silence.


V cestě Silence. Foto Diego Borello

Pro Ghisolfiho se tedy jednalo i o dobrou přípravu na pokusy, které chce v cestě Silence podniknout v budoucnosti. Několik dní se Italovi nedařilo zdolat ani Move Hard, teprve až poslední den před odjezdem domů konečně uspěl. „V životě by mne nenapadlo, že budu mít cestu obtížnosti 9b jako vedlejší projekt, ale Silence všechny představy uvádí na pravou míru.“


Ghisolfi v cestě Move Hard. Foto Diego Borello

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com