České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Stefano Ghisolfi a nová cesta 9b+ v Itálii

Nejlepší současný italský sportovní lezec Stefano Ghisolfi je jedním z pouhých osmi lidí, kteří zvládli vylézt cestu obtížnosti 9b+ nebo těžší. V roce 2018 dokázal zopakovat Megosovu cestu Perfecto Mundo v katalánském Margalefu, o dva roky později pak Ondrovu cestu Change v norském Flatangeru a nakonec roku 2021 další Megosovu linii Bibliographie. Loňský rok 2022 z velké části zasvětil nacvičování Ondrovy cesty Silence 9c v Norsku. Zde ale prozatím přelez nepřidal. 


Ghisolfi při nácviku. Foto Diego Borello

Všechny cesty 9b+ v Ghisolfiho podání byly opakováními již dříve vylezených linií. To se změnilo až letos počátkem února ve velmi známé lezecké oblasti Arco blízko jezera Lago di Garda. Kromě mnoha jiných linií zde byla od roku 2020 připravena velmi těžká cesta Excalibur. Autory cesty jsou Cristian Dorigatti a Moris Fontanari. 


Převis v němž je cesta Excalibur. Foto Marco Erspamer

Ghisolfi se ve druhé polovině minulého roku a počátkem letošního roku soustředil mimo jiné na nacvičování této velmi těžké cesty. V Itálii s ním několikrát pobývali a novou linii zkoušeli i další špičková lezci jako Will Bossi, Jakob Schubert nebo náš Adam Ondra. Nikdo z nich však první přelez nezvládl. Italský lezec se však nevzdal, pokračoval v intenzivní práci a 3. února cestu zvládl. 


Ghisolfi v cestě Excalibur. Foto Diego Borello

Po úspěchu Ghisolfi navrhl pro cestu klasifikaci 9b+. Na rozdíl od dalších linií stejné obtížnosti je Excalibur velmi intenzivní, ale krátká. Nachází se totiž ve velkém převisu, který dosahuje sklonu zhruba 40 stupňů. Pro italského lezce jde o první prvovýstup cesty této obtížnosti. Ghisolfi říká, že jde zcela jistě o nejtěžší z jeho nových cest a dodává, že jen těžko si dovede představit dokonalejší linii.  


Radost po úspěšném přelezu. Foto Diego Borello

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, Facebook Stefana Ghisolfiho