České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Španělský prvovýstup v Maroku

 

Maroko zná většina lidí patrně kvůli krásným historickým městům nebo poušti na jihu a východě země. V tomto severoafrickém království se ale nachází i divoké a vysoké hory, z nichž nejvíce známá je nejvyšší hora Maroka a celé severní Afriky Džabal Tubkal (4167 m). Tento vrchol se nachází v pohoří Vysoký Atlas. 

V tomto více než dva tisíce kilometrů dlouhém horském pásmu je mnoho zajímavých nižších štítů a celá řada oblastí vhodných pro sportovní nebo bigwallové lezení. V dubnu letošního roku do lezecké oblasti u vesnice Taghia v centrálním Maroku zamířili španělští lezci Alex Gonzáles a Jaume Peiro. 

V jihovýchodní stěně vrcholu Jebel Oujdad (2695 m) vytvořila dvojice novou cestu, která dosahuje převýšení 400 metrů a obtížnost 7a. Deset délek zvládl španělský pár vylézt mezi 22. a 23. dubnem. Nová linie získala jméno Queer Action. Oba muži totiž tvoří pár nejen v horolezeckém, ale i v běžném životě. „Pokaždé, když cestujeme do zemí, kde jsou omezována práva lidí, uvědomujeme si, jaké máme štěstí a kolik práce zbývá udělat, aby jednoho dne všichni chlapci a dívky mohli milovat ty, které opravdu chtějí a nebyli vystaveni předsudkům a omezením. Využíváme naši aktivitu v horách, abychom homosexualitu normalizovali a zviditelnili i ve sportu,“ napsal pár na své sociální sítě.


Gonzáles a Peiro při lezení. Foto Lewis Beards


Ve stěně. Foto Lewis Beards


Vylezená cesta. Foto Lewis Beards

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, gripped.com, carabiner.news