České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Španělský lezec Jorge Diaz-Rullo a možná další cesta 9b+

Počet členů elitního klubu sportovních lezců, kteří dokázali přelézt cestu obtížnosti 9b+ lze spočítat na prstech obou rukou. Od doby, kdy Adam Ondra v roce 2012 zvládl Change, první cestu této obtížnosti, se podobný výkon podařil jen několika dalším špičkovým lezcům. Kromě Adama Ondry to byli třeba Chris Sharma, Seb Bouin, Alex Megoso nebo Stefan Ghisolfi.

Do této vybrané společnosti se nyní zařadil i třiadvacetiletý Španěl Jorge Diaz-Rullo, který pochází z Madridu.  Cestu o obtížnosti 9b+ zvládl v jedné z nejznámějších španělských, respektive katalánských lezeckých oblastí Margalef, kde je několik velmi těžkých sportovních cest. Mezi nimi je i cesta 9b+ Perfecto Mundo, kterou poprvé přelezl Němec Alex Megoso. 


Jorge Diaz-Rullo. Foto Javi Pec

Diaz-Rullo se ovšem rozhodl uskutečnit nový projekt, který vznikne propojením dvou již existujících těžkých linií do jediné s ještě větší obtížností. Jednou z těchto cest je Mejorando Imagen 9b, kterou jako první zvládl v roce 2021 Alex Megos, a druhou je pak Samfaina 9a+, kde si první přelez připsal roku 2010 Chris Sharma. Diaz-Rullo obě tyto linie v rámci přípravy na těžší projekty přelezl v roce 2021. 


Diaz-Rullo v Margalefu. Foto Adrián Martínez

Letos koncem ledna se Diaz-Rullo do Margalefu vrátil, aby tento svůj projekt uskutečnil. Byl svelmi dobře připraven a po několika dnech nacvičování vznikla 8. února nová linie nazvaná Mejorando la Samfaina. Cesta začíná úvodní velmi těžkou pasáží Mejorando Imagen, pak se stáčí doprava do cesty Víctimas Pérez (9a), a nakonec navazuje na těžkou linii Samfaina. Diaz-Rullo k nové cestě poznamenal, že až k dolezu do finálního úseku do linie Samfaina je dosavadní úsek o obtížnosti kolem 9b. Závěrečná pasáž je ale dle něj obtížnější, proto ji ohodnotil 9b+. 

S pokorou ale Diaz-Rullo dodává, že vzhledem k tomu, že žádnou linii podobné obtížnosti nevylezl, může být jeho hodnocení příliš subjektivní. Proto vyzval všechny ostatní lezce, aby vytvořenou cestu přelezli a vyjádřili svůj názor. Pokud se klasifikace potvrdí, půjde o první 9b+ pro mladého Španěla, druhé 9b+ pro Margalef a třetí pro celé Španělsko. Zajímavé přitom je, že pro Diaze-Rulla nebyla cesta v Margalefu jeho hlavním projektem. Tím je Cafe Colombia, která se nachází nedaleko a kde strávil při nácviku již více než sto dní.


Diaz-Rullo v Cafe Colombia. Foto Javi Pec

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com, explorersweb.com