České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pumari Chhish East konečně zdolána

Jedna z nejvyšších nevylezených hor v Pákistánu byla až donedávna Pumari Chhish East. Tento štít se nalézá v horské skupině Hispar Muztagh na západě pohoří Karakoram a jeho výška dosahuje 6850 metrů. Jak už název napovídá, nalézá se na východ od hlavního vrcholu Pumari Chhish (7492 m), který byl vylezený pouze jednou. Uspěli Japonci v roce 1979.

Od té doby proběhlo několik pokusů na hlavním i východním vrcholu, dlouhou dobu však bez většího úspěchu. Zadařilo se jen Francouzům, kteří v roce 2007 jako první zdolali jižní vrchol (7350 m). Pumari Chhish East zkoušeli například Kanaďané Eamonn Walsh, Ian Welsted a Raphael Slawinski v roce 2009 nebo anglicko-francouzská dvojice Tom Livingstone a Mathieu Maynadier. Ti se v loňském roce kvůli velmi špatným sněhovým podmínkám museli otočit jen 100 metrů od vrcholu.


Pohled na Pumari Chhish a Pumari Chhish East. Foto Rafal Slawinski

Před několik dny jsme však již informovali, že také letos míří na Pumari Chhish East horolezecká výprava, konkrétně silný francouzský tým ve složení Jerome Sullivan, Victor Saucede a Christophe Ogier. Všichni tři sídlí ve francouzských Alpách, živí se jako horští vůdci, ale současně patří mezi alpinistickou špičku. Sullivan a Saucede kupříkladu dokázali vystoupit novou cestu na Grandes Jorasses.


Jerome Sullivan a Christophe Ogier při aklimatizaci. Za nimi Pumari Chhish East. Foto Victor Saucede

Nyní si trojice připsala další velký úspěch. Po několika nezdarech se jim konečně podařilo zdolat východní vrchol Pumari Chhish. Podle dosavadních informací se zdá, že horolezci měli velké štěstí na příznivé podmínky. Alpinisté strávili v základním táboře téměř celý měsíc a zvláště podmínky v týdnu před výstupem byly velmi bouřlivé a nepříznivé. Od špičkového meteorologa Karla Gabla však dostali informaci, že koncem června by mělo přijít okno krásného počasí.


Ve stěně. Foto Christophe Ogier

Proto mohli 25. června ve 2 hodiny ráno vyrazit do stěny. Nejprve překonali strmý sněhový svah a díky rozhodnutí lézt v noci vystoupali ten den dosti vysoko. Následoval obtížný skalní terén, který lezli tři dny. Zvláště tři poslední délky před vrcholovým hřebenem představovaly velký oříšek. Horolezci proto museli absolvovat další bivak na vrcholovém hřebeni. Z něj poté další dne vystoupali zbylých 250 metrů na vrchol, kde stanuli 29. června ráno.


Francouzi na vrcholu Pumari Chhish East. Foto Victor Saucede

Ještě téhož dne trojice sestoupila až do předsunutého základního tábora, odkud zahájila přesun do vesnice Hispar. Nyní jsou již všichni tři muži v pořádku zpět v civilizaci. Svoji novou cestu Francouzi nazvali The Crystal Ship a ohodnotili M7 6b A2. Převýšení této hodnotné cesty v levé části jižní stěny Pumari Chhish East činí 1600 metrů. Také my se připojujeme ke gratulantům a blahopřejeme k tomuto úspěchu celému týmu.


Vylezená linie. Foto Victor Saucede

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com, planetmountain.com