České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup ve Val Badia

Italský horský vůdce a horolezec Simon Gietl byl na konci loňského roku s několika klienty na skialpové túře v údolí Val Badia v jeho domovském Jižním Tyrolsku. Při té příležitosti si všiml zajímavé linie v severní stěně hory Somamunt (2366 m), která se tyčí nad tímto údolím v italské části Dolomit. 


Gietl leze. Foto Simon Gietl

Proto se do oblasti vrátil již 2. ledna se svým kolegou Aaronem Durogatim. Společně se vydali na do pravé části stěny s úmyslem přelézt linii, kterou si Geitl vyhlédl v prosinci. Byli přesvědčeni, že zde lezou jako první. Na konci první délky však narazili na borhák, což byl důkaz toho, že zde již někdo lezl. Nevěděli ale zda šlo o zimní či letní přelez, proto pokračovali dále a úspěšně dolezli až na vrchol. 


Gietl v první délce ledopádu. Foto Simon Gietl

Po návratu začali oba párat a zjistili, že lezli cestu Schorschs Weinfall. Tuto linii jako první vylezli v prosinci 2017 Martin Baumgartner a Simon Kehrer.  Ti se ale po třech délkách, v místě kde končil ledopád, otočili. Proto si Gietl a Durogati připsali alespoň částečně novou cestu, jako první totiž zdolali pět délek, od konce ledopádu až na vrchol. 


Ve stěně. Foto Simon Gietl

Gietl se ale domníval, že by se dala vytvořit i zcela nová cesta přes ledopád, a to více vlevo od původní cesty Schorschs Weinfall. Proto se sem 4. ledna vrátil s jiným parťákem Davidem Prandinim. Tato dvojice vylezla úsek obtížnosti M7+. Po dvou délkách se ale dostali do místa, které již dosáhli při předchozím výstupu. Proto se zde zastavili a slanili dolů pod stěnu. Výsledkem obou výstupů je trasa s názvem Felsenkeller, která má podle Gietla všechny předpoklady stát se klasickou. 


Nová cesta. Foto Simon Gietl

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com