České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První zimní sólo na Fitz Roy

Až do daleké Patagonie zamířil letos v srpnu francouzský horolezec Colin Haley. Právě zde se nacházejí monumentální štíty, které sice nevynikají nadmořskou výškou, poskytují ale možnosti technicky nesmírně těžkých výstupů. Ať už je to slavná 3105 metrů vysoká hora Cerro Torre nebo oblíbený vrchol Haleyho Cerro Chaltén, známý také jako Fitz Roy. 


Fitz Roy. Foto Flickr

Na vrchol této 3405 metrů vysoké hory se poprvé dostali v roce 1952 Francouzi Lionel Terray a Guido Magnone. Krásná západní stěna byla zdolána o 13 let později argentinskými horolezci Carlosem Comesañem a José Louisem Fonrougem. Tato 1600 metrů vysoká skalní stěna je velmi obtížná, dosahuje sklonu až 85 stupňů a najdeme v ní mixové i skalní lezení a také úseky lezení v ledu. Právě v této stěně se nachází mnoho klasických náročných patagonských výstupů. 


Pod stěnou. Foto Colin Haley

Colin Haley oblast zná velmi dobře. Nejprve v roce 2007 s Maximem Turgeonem vylezl argentinskou cestu Supercanaleta. Pak se v roce 2009 vrátil, aby dokončil teprve druhý sólový výstup této cesty, tehdy v letním období. V roce 2016 sem přijel znovu a s Andy Wyattem si připsali rychlostní rekord, když dokázali tuto cestu včetně sestupu absolvovat za pouhých 21 hodin. 


Žlab ve spodní části cesty. Foto Colin Haley

Colin už dlouho pomýšlel na první zimní sólo. Proto letos v srpnu odjel do Patagonie a koncem srpna podnikl dva výlety k horám, během nichž si nechal v základním táboře potřebné vybavení. První pokus o výstup podnikl 6. září, ale zastavilo ho velké množství sněhu. Ke druhému pokusu nastoupil 12. srpna, kdy musel sestoupit kvůli příliš pomalému postupu a blížící se bouři. Přesto se nevzdal a 19. září nastoupil do stěny potřetí. V 7 hodin ráno dosáhl nejvyššího bodu z předchozích pokusů. Předpověď byla příznivá a proto se rozhodl pokračovat. V 15:45 se dostal na jihozápadní hřeben a po absolvování dalších několika těžkých délek dolezl na vrchol těsně před půl desátou večer. 


Horní partie cesty. Foto Colin Halye

Nezdržel se ale dlouho a téměř ihned začal se sestupem, respektive slaňováním.  Do svého stanu na úpatí stěny se vrátil až v 5 hodin ráno. Poté několik hodin odpočíval a následně se vydal zpět do civilizace. Na pochodu ještě jednou bivakoval a do El Chalténu se vrátil 21. září. 


Na vrcholovém hřebeni. Foto Colin Haley


Západní stěna. Foto Rolando Garibotti

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com