České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První sólo na Goretta Pillar na Fitz Roy

Špičkový americký alpinista Colin Haley se v září loňského roku zapsal do povědomí širší lezecké veřejnosti prvním zimním sólovým výstupem na 3405 metrů vysoký Fitz Roy v argentinské části Patagonie. Výstup v západné stěně Fitz Roy uskutečnil po cestě Supercanaleta. 


Ve stěně. Foto Colin Haley

Nyní se Haley do Argentiny vrátil s cílem uskutečnit v masivu Fitz Roy další výstup. A před několik dny uveřejnil informaci, že se mu podařil první sólo výstup alpským stylem na Goretta Pillar. Tento pilíř zdolal v roce 1979 jako první italský horolezec Renato Casarotto a pojmenoval jej podle své manželky. Casarotto pilíř vylezl rovněž sólově, ale ne alpským stylem. 


Hayle na hoře Fitz Roy. Foto Colin Haley

Hayley uvádí, že tento pilíř považuje za jeden z nejkrásnějších na světě a dodává, že i přesto, že Casarotto při výstupu používal fixní lana, považuje jeho počin za neuvěřitelný. Tvrdí, že sám snil o sólovém výstupu pilíře více než deset let. A dodal, že v loňském roce v Chamonix usilovně trénoval a zaměřil se především na techniku sólového lezení s lanem. 


Sebejištění na pilíři Goretta. Foto Colin Haley

Minulý týden bylo na jihu Argentiny dobré počasí, proto se Haley rozhodl zahájit výstup po jedné z novějších linií , která se jmenuje Mate, Porro and Todo lo Demás. Tato linie je sice obtížnější než Casarottova cesta, vede k ní ale bezpečnější a jednodušší přístupová cesta. 


Místo bivaku. Foto Colin Haley

Haley do stěny nastoupil 17. ledna ráno a krátce po půlnoci 19. ledna stanul na vrcholu. Kromě posledních asi 200 metrů lehčího terénu se musel po celou dobu výstupu po této 1200 metrů dlouhé linii jistit. Proto byl po sestupu velmi vyčerpaný. Očekává se, že Haley uveřejní další informace o výstupu v nejbližších dnech. 


Pohled na pilíř Goretta. Haley použil trasu číslo 10. Foto Rolando Garibotti

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com