České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Osobnosti festivalu

OSOBNOSTI SMÍCHOVSKÉHO FESTIVALU ALPINISMU 2008
(pátek 21. - neděle 23. listopadu)
 
 
Do Národního domu na Smíchově letos zavítá opět řada významných osobností horolezectví. Mezi českými účastníky se nově představí i duo reprezentačních lezců Mára Holeček & Honza Doudlebský, kteří se pustili do odvážného projektu třech prvovýstupů v severních stěnách „Tripple North Walls“.
 
Ze sousedního Slovenska přijede světově uznávaný horolezec Peter Hámor, který má za sebou řadu excelentních výstupů a přechodů v nejvyšších pohořích světa. Na festivalu představí svoji úspěšnou přednášku „Seven Summits“.
 
Z tatranských svahů se k nám rozjede i mezinárodně uznávaná extrémní lyžařka Ivana Filová. Stejně jako s horolezectvím začala s náročnými sjezdy ve volném terénu doma - v Tatrách. Později se začala pouštět i do extrémních terénů na svazích Alp. V květnu 2003 například sjela Pallaviciniho kuloár v severní stěně Großglockneru. O tři roky později měla vážnou nehodu, když ji v Bulharsku smetla obří lavina. Zranění se zahojilo a Ivana se od ledna 2008 opět pustila do extrémního lyžování se vší chutí, o čemž jistě přesvědčí i diváky v Národním domě.
 
Svoji účast potvrdil i jeden z nejlepších horolezců této doby – Valery Babanov. Famózní ruský horolezec trvale žijící v Kanadě se proslavil několika sólo výstupy a prvovýstupy v nejtěžších stěnách světa. V posledních letech nikdy nechyběl mezi nominovanými na prestižní cenu "Piolet d'Or" (zaltý cepín). Ten získal v roce 2002 za sólový prvovýstup na Meru Peak (6310 m) a o dva roky zpozději a prvovýstup na Nuptse East (7804 m). Například jen v letošním roce dokázal alpským stylem prostoupit nové cesty ve stěnách Broad Peaku (8047 m) a Gasherbrumu I (8067 m).
 
Svoji účast na letošním ročníku Smíchovského festivalu alpinismu potvrdili i extrémní horolezci Christoph Hainz (ITA) a Roger Schäli (SUI), členové Salewa Alpine Extreme Teamu. V severní stěně Eigeru vytvořili novou cestu "Magic Mushroom". V Národním domě na Smíchově představí cestu Magic Mushroom, ale i další velké úspěchy z jejich extrémního lezení.
 
Ze Švýcarska dorazí i Ueli Steck, kterého odborné anglické organizace považují za nejlepšího extrémního horolezce na světě. Sólové prvovýstupy ve stěnách nejvyšších hor světa je již skutečně "liga mistrů". Díky Uelimu budou mít diváci festivalu možnost shlédnout prezentaci lezení v těch nejtěžších terénech. Ueli dokázal vystoupit sám alpským stylem západní stěnu Pumori, severní stěnu Cholatse, východní stěnu Tawoche a severní stěnu Tengkampoche. Jeho velkou výzvou je sólo výstup jižní stěnou Annapurny, ve které málem přišel o život, když mu spadl na hlavu kámen a následně se zřítil o 200 m níž. Do základního tábora se dostal s otřesem mozku sám. Letos také pokořil rychlostní rekord výstupu severní stěnou Eigeru, kterou doslova vyběhl vneuvěřitelném čase 2h 47 min. Málo kdo by se na takového borce netěšil - uvidíme, s čím přijede!
Internetové stránky horolezců si můžete prohlédnout v sekci "Weby horolezců".
 
Profily dalších přednášejících najdete ZDE.
 
Podrobné profily zmíněných horolezců budou publikovány v č. 5 lidé&HORY, které vyjde začátkem listopadu.