České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Osmitisícovky aktuálně: Simone Moro evakuován z Manaslu, výškové tábory na K2 a Nanga Parbatu

K2

Na doposud v zimě nezlezenou K2 (8611 m) letos vyrazily hned dva týmy - jeden vedený španělským ledoborcem Alexem Txikonem a druhý velký mezinárodní pod vedením ruského alpinisty Vassily Pivtsova. Pod K2 došlo k domluvě, že si týmy vyjdou vstříc a spojí síly. Splynuly tak v jednu „super expedici“, která se pokusí jednu z největších výzev soudobého alpinismu prolomit. Jedná se tak o vskutku mezinárodní projekt složený z občanů sedmi různých zemí: Španělsko, Nepál, Polsko, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Pákistán.


Fixování lan na Abruzziho hřebenu

K2 AKTUÁLNĚ (28. 1. 2019): Horolezci se rozhodli pro výstup přes Abruzziho žebro. Původní plán prostoupit východní stěnou, který měl v plánu Alex Txikon, vzal za své při průzkumu stěny - podmínky ve stěně jsou prý extrémně nebezpečné (hlavně s ohledem na laviny). Mezinárodní tým se probojoval až do úseku "House Chimney", tedy těsně nad hranici 6500 m. Txikon si pochvaluje rychlost postupu: "Cestu do C2 jsme vyfixovali za pouhé dva dny!" Nagativní zprávou je nehoda, která postihla polského člena expedice Waldelmara Kowalewskiho. Padající kus ledu mu poranil rameno, spolulezci mu pomohli s návratem do BC, odkud byl transportován do nemocnice.

 

Nanga Parbat

Cílem čtveřice ve složení Daniele Nardi (ITA), Tom Ballard (GBR), Rahmat Ullah Baig a Karim Haiata (oba PAK) je Nanga Parbat (8125 m). K vrcholu se pokoušejí prostoupit po nové cestě vedoucí přes Mummeryho pilíř.


Výstup do C2 na Nanga Parbatu, foto: Daniele Nardi

NANGA PARBAT AKTUÁLNĚ (28. 1. 2019): Horolezci vybudovali již tři výškové tábory: C1 (4700 m), C2 (5200 m) a C3 (5714 m) a dokonce se pokusili o dosažení čtvrtého. Museli se ale otočit kvůli vichřici, která byla tak silná, že se nedokázali udržet na nohou. V C2 mají k dispozici nyní jen jeden stan pro maximálně dva horolezce. Druhý stan neodolal náporům sněhu a větru.

 

Manaslu

Specialista na zimní výpravy a legenda výškového horolezectví Ital Simone Moro spojil síly s nepálským Šerpou. Pemba Gelje Sherpa s ním vyrazil na odvážnou „miniexpedici“ na Manaslu (8156 m). Před zahájením postupu na Manaslu úspěšně zvládli aklimatizaci v podobě výstupu na Mera Peak (6476 m).


Jedna z mohutných lavin, kterou na Manaslu vyfotil Simone Moro 

MANASLU AKTUÁLNĚ (29. 1. 2019): Expedice je u konce. Za úspěch se dá považovat už jen to, že se oba alpinisté z Manaslu dostali živí. Horu postihla silná bouře a vytrvalé sněžení, během kterého napadlo šest metrů sněhu! Z hory padaly obrovské laviny, a tak neváhali poprosit o pomoc. Nakonec je během okna lepšího počasí evakuaoval vrtulník. Simone dodává: "V posledních dnech se snaha o dosažení mé páté osmitisícovky v zimním období změnila v boj o život. Tak obrovskou sněhovou nadílku jsem v životě nezažil.

Simone Moro je rekordmanem v počtu výstupů na osmitisícovky v zimním období, v případě všech čtyřech se jednalo zároveň o zimní prvovýstupy: Shishapangma (2005), Makalu (2009), Gasherbrum II (2011) a Nanga Parbat (2016). O Manaslu se v zimě pokoušel již v roce 2015 s krajankou Tamarou Lunger. Ze spárů sněhu je musel rovněž zachraňovat vrtulník.

Dění na zimních osmitisícovkách budeme nadále sledovat. Zůstaňte naladěni.

 

Zdroj: Explorersweb.com