České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nový mixový prvovýstup na Torrione d’Entreves

Italští alpinisté Niccolò Bruni a Giovanni Ravizza si koncem února připsali velmi zajímavý úspěch, když se jim podařilo provést prvovýstup v masivu 3124 metrů vysokého vrcholu Torrione d’Entreves. Ten leží v italské části horské skupiny Mont Blanc, východně od nejvyšší hory Alp, a naopak západně od chat Rifugio Torino a Pointe Heilbronner.


V kuloáru. Foto Nicollo Bruni, Giovanni Ravizza

Vrchol Torrione d’Entreves trochu zaniká v okolí okolních čtyřtísícovek a vysokých třítisícovek, ale nabízí velmi zajímavé možnosti lezení. Když jel Bruni jednou místní lanovkou Skywalk všiml si právě na Torrione d’Entreves zajímavého a krásného kuloáru. Protože jej potenciální cesta ihned zaujala, začal se vyptávat přátel a známých. Ti mu řekli, že v tomto kuloáru zřejmě ještě nikdo nelezl. 


Ledový úsek. Foto Nicollo Bruni, Giovanni Ravizza

Domluvil se proto se svým kamarádem Giovannim Ravizzou a 22. února oba vyrazili za prvovýstupem. Nástup ke kuloáru popisuje Bruni jako velkou zábavu, protože vede dolů po ledovci Toula. Brzy se proto dostali k úpatí masivu a začali lézt. V kuloáru se střídal led s mixovými úseky a Bruni jej označuje jako lezecký klenot. 


Nová cesta. Foto Nicollo Bruni, Giovanni Ravizza

Lezli velmi rychle, zanedlouho se dostali až na konec kuloáru. Odtud rovnou sestoupili na chatu Rifugio Pavillon. Nová trasa je dlouhá 130 metrů, obsahuje čtyři délky a dosahuje obtížnosti TD− M4+. Linii prvolezci pojmenovali Les Dégaines disparu‘ a to proto, že na začátku lezení upustili jednu z expresek a v čerstvém sněhu ji už nebyli schopni najít. 


Bruni a Ravizza. Foto Nicollo Bruni, Giovanni Ravizza

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com