České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové mixové cesty v italských Alpách

Údolí Vale d’Aosta v severozápadní Itálii a okolí střediska Aosta jsou oblíbenými cíli evropských lezců. A to zvláště v zimním období. O některých zajímavých výstupech v této oblasti jsme nedávno rovněž informovali. Vyhledávané údolí bylo v minulých dnech svědkem hned dvou dalších velmi pěkných mixových prvovýstupů.


Při lezení nové cesty. Foto Niccolo Bruni

Autory výstupů je trojice italských horolezců Niccolò Bruni, Marco Farina a Giovanni Ravizza. Původní nápad pochází od Bruniho, který si mimo jiné vydělává jako průvodce heliskiingu. Při jedné takové výpravě s klientem zahlédl na nedalekém vrcholu dvě zajímavé linie, které si okamžitě vyfotografoval, aby je mohl dále zkoumat nebo případně vylézt. Doma intenzivně pátral po webových stránkách a rovněž prohledával průvodce věnované ledolezení. Zjišťoval, zda už někdo tyto linie vylezl. Ptal se i přátel a kolegů, žádné informace o dřívějších výstupech ale nezískal. 


Ve stěně. Foto Niccolo Bruni

Usoudil proto, že se zde dosud žádný výstup neuskutečnil a rozhodl se, že jakmile bude mít volno a budou vhodné podmínky pro lezení, že sem vyrazí. Pozval i kamarády Farinu a Ravizzu a 31. ledna společně tyto nové linie přelezli. První z nich, která je dlouhá 80 metrů a dosahuje obtížnosti AI5, nazvali Sento puzza di bruciato. Druhou pojmenovali Tutte le guide del presidente – ta měří 230 metrů a obtížnost stanovili na TD+ M5+ AI5. Obě cesty se nachází ve stěně vrcholu Punta Tormotta (2685 m), který se nachází na italsko-francouzské hranici nad horským sedlem Piccolo San Bernardo. 


Cesta Tutte le guide del presidente. Foto Niccolo Bruni


Cesta Sento puzza di bruciato. Foto Niccolo Bruni

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com