České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové informační brožury Alpenverein Austria – ALPENVEREIN.CZ

Karnské Alpy – hřebenová cesta

Značená cesta po hřebenu Karnských Alp vznikla jako vícedenní přechod od chaty k chatě již před mnoha lety. Trasa vede po pěšinách z první světové války. Odstřely nutné k vybudování pozic v tomto válečném období zanechaly v krajině jizvy, které už nelze zacelit. Jsou patrné například v lokalitě Biegengebirge u chaty Wolayerseehütte. Kvůli dosud jen částečně zasypaným zákopům a hlavně zbytkům ostnatého drátu nedoporučujeme opuštění značené cesty.
Karnská hřebenovka je populární, protože je za suchého počasí dobře schůdná a krajinově mimořádně rozmanitá. Výhledy na malebná údolí a fantastické kulisy Lienzských a Sextenských Dolomity patří k největším zážitkům. A samotná hřebenovka zanechá v každém úžasné dojmy na mnoho dalších let. Alpenverein Austria je v Karnských Alpách aktivní již více než sto let. Na hřebenu Karnských Alp vlastní a obhospodařuje pět horských chat (Wolayerseehütte, Hochweißsteinhaus, Porzehütte, Filmoorhütte, Obstanserseehütte) a jeden bivak (Mitterkarbiwak). Na každé z chat je navíc možné zůstat den či dva déle a vystoupit na vhodný blízký vrchol. Na několik vrcholů, jako např. Pfannspitze nebo Eisenreich, vystoupíte budete-li se pohybovat jen po hřebenovce.

Skialpové túry na chatě a v okolí chaty Simonyhütte

Praktická brožurka je určená všem skialpinistům, kteří chtějí na pro nás nepříliš vzdáleném Dachsteinu, na chatě Simonyhütte a v jejím okolí, zažít fantastické lyžařské túry. Krajina kolem Simonyhütte je mimořádně krásná a je jako stvořená pro skialpové túry různých stupňů obtížnosti. Nejvhodnější období začíná koncem zimy a trvá do jara. Jelikož se jedná o vysokohorský terén, je zde nutné mít lavinový vyhledávač (LVS) a ledovcové vybavení. Dále se neobejdete bez zkušeností, dobré orientační schopnosti a aktuálních map. Lyžařské túry v okolí Simonyhütte vedou vysokohorským terénem a někdy také po ledovci. Lze je podnikat pouze za dobrého počasí, dostatečné viditelnosti a za bezpečné lavinové situace. Před túrou si ověřte, že jsou chaty Simonyhütte a Seethalerhütte otevřené. Důrazně nedoporučujeme, abyste se na tyto túry vydávali jako jednotlivci. Užijte si plánování i samotné túry!

Na chatách v Karnských Alpách (Wolayerseehütte, Hochweißsteinhaus, Porzehütte, Filmoorhütte, Obstanserseehütte) i na chatách na Dachsteinu (Simonyhütte, Seethalerhütte i Guttenberghaus) mohou čeští a slovenští členové ALPENVEREIN.CZ, sekce Austria v letošní letní sezoně (do 30. 9. 2024) využít ubytování na jednu noc zdarma. Tuto výhodu může každý člen uplatnit po předložení ubytovacího kuponu, který je součástí katalogu Alpský klub Praha – sekce Austria 2024. Katalog byl vydán v nákladu 35000 ks koncem září 2023 a je k dispozici v centrále ALPENVEREIN.CZ.
Brožury jsou k dispozici zdarma od začátku července 2024 v centrále ALPENVEREIN.CZ, na Slovensku pak v centrále alpenverein.sk v Žilině (Rokošport Žilina).