České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta v masivu Fitz Roy

Zatímco u nás nyní vládne zima, na jižní polokouli právě prožívají nejteplejší letní měsíce. Toho využívají i lezci z celého světa a své projekty směřují do jihoamerické Patagonie. V prosinci loňského roku 2022 se do této oblasti vydali italští alpinisté Matteo Della Bordella a Leo Gheza. Po příletu do Argentiny několik dní čekali na dobré počasí. Když se konečně podmínky zlepšily, vyrazili na Nový rok nejprve na bouldering. A přitom zcela náhodně potkali belgického horolezce a držitele Zlatého cepínu (Piolet d’Or) za rok 2022 Seana Villanuevu O’Driscollu. 


Villanueva O'Driscoll ve stěně. Foto Matteo Della Bordella

Belgičan čekal v Patagonii na svého spolulezce, se kterým se měl setkat 20. ledna. Italové navrhli Villanuevovi společný projekt - výstup východní stěnou 2732 metrů vysoké hory Aguja Mermoz. Tento vrchol patří do skupiny Fitz Roy. Ve východní stěně našli logickou a dosud neprostoupenou linii. Villanueva si už dříve stěnu prohlížel a přemýšlel o výstupu, proto velmi rád s plánem italských kolegů souhlasil. 


Gheza ve stěně. Foto Matteo Della Bordella

Trojice opustila 9.ledna město El Chaltén a rychle se přesunula k úpatí hory. Rozhodli se využít velmi dobrého počasí a již 10. ledna brzy ráno zahájili výstup. Gheza rychle vylezl první délku, ale v okamžiku, když dolézal ke štandu se nad nimi uvolnily kameny, které přeřízly jedno z použitých lan. Všichni zvažovali co dál, nakonec však našli řešení a ve výstupu pokračovali. 


Přeříznuté lano. Foto Matteo Della Bordella

V následujících čtrnácti délkách již výstup probíhal bez podobných událostí a celá trojice ještě 10. ledna ve 21:30 večer dosáhla vrcholu. Zde přečkali noc a následující den sestoupili a vrátili se do El Chalténu. Veškeré vybavení vzali sebou zpět. Italsko-belgické trio uskutečnilo výstup po nové cestě přímo středem východní stěny hory Aguja Mermoz. První čtyři délky je nová cesta společná s již existující linií Ferrari-Ceballos, pak se odděluje a dál se až na vrchol jedná o dosud neprostoupený směr. Délka cesty je 500 metrů, obtížnost 7b. Prvolezci cestu pojmenovali Qué mirás, bobo. Při pojmenování se inspirovali výrokem kapitána argentinské reprezentace a fotbalové legendy Lionelem Messim, který na krátce předtím skončeném mistrovství světa v Kataru dovedl Argentinu po 36 letech k titulu mistrů světa. 


Villanueva O'Driscoll, Gheza a Della Bordella na vrcholu. Foto Matteo Della Bordella

Připomeňme, že Messi po čtvrtfinálovém zápase s Nizozemskem pronesl populární frázi „Qué mirás, bobo? Andá p’allá!“ První část věty si Della Bordella, Gheza a Villanueva O’Driscoll vypůjčili a použili pro název své cesty. „Qué mirás, bobo“ by se dalo do češtiny přeložit jako „Na co koukáš, hlupáku?“. Trojice popsala cestu takto: „Je to obtížná, krásná a logická cesta, která nabízí velmi příjemné spárové lezení a skvělý kout na konec.“ 


Nová cesta. Foto Matteo Della Bordella

Text: VŠ
Zdroje: planetmountain.com, 4sport.ua