České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Německý lezec Alexander Megos přelezl další cestu 9b

Na známou španělskou lezeckou oblast Margalef, nacházející se v Katalánsku nedaleko stejnojmenné vesnice, má německý lezec Alexander Megos ty nejlepší vzpomínky. V roce 2018 zde vytvořil svou první a celkově teprve čtvrou cestu obtížnosti 9b+ nazvanou Perfecto Mundo. Tu od té doby dokázali zopakovat ještě Stefano Ghisolfi a Jakob Schubert. Prozatím se o cestu neúspěšně pokoušel též Adam Ondra. 


Megos v cestě Perfecto Mundo. Foto Iulian Pobleanu

Letos, tedy o čtyři roky později, se Megos do oblasti Margalef vrátil s cílem přelézt další obtížnou cestu. Vybral si cestu nazvanou jako The Full Journey o odhadované obtížnosti 9b. Poprvé se v Katalánsku objevil již v dubnu. Jeho pokus a pomocí britského lezce Toma Bolgera žijícího aktuálně v Margalefu ale nebyl úspěšný. 


Megos při tréninku v cestě Off the Tractor. Foto Gabriela Ulisse

Ukončit projekt se rozhodl koncem září. První část cesty, kterou měl dobře nacvičenou z dubna, zvládl celkem snadno. Mezi první a druhou částí se dalo dobře odpočinout, ale ani to dlouho nepomáhalo. Strávil proto celých šest dní důkladným nacvičováním druhé části cesty než se mu podařilo zvládnou i druhou polovinu cesty. Potom přidal i přelez celé linie v kuse. Sám poznamenal, že právě možnost odpočinku mezi první a druhou části cesty pro něj byla klíčová.


Megos v cestě The Full Journey. Foto Mari Mendez

„Věděl jsem, že dát dohromady první a druhou polovinu trasy nebude jednoduché. Začátek je čistě silový s většinou dvouprstovými kapsami, naopak pokračování má boulderový charakter. Řekl bych, že obě poloviny cesty sedí mému stylu, proto jsem zvědav zda budou s mým hodnocením obtížnosti souhlasit další lezci,“ poznamenal Megos. 

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com