České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nejvyšší nezdolaná hora světa - úspěch českých horolezců na Muchu Chhish (7453 m).

Tři špičkoví čeští alpinisté Zdeněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Banský vystoupili 5. července 2024 na 7453 metrů vysoký Muchu Chhish a vyřešili tak jeden z hlavních alpinistických problémů v pohoří Karákóram. Až donedávna byla Muchu Chhish považována za nejvyšší nezdolanou horu světa.
7453 metrů vysoký karákóramský obr se nachází ve velmi vzdálené a nepřístupné oblasti na severu Pákistánu, v masivu Batura Muztagh. Díky svému statutu nejvyšší nezdolané hory světa i opakovaně přitahovala špičkové alpinisty.
Vrchol Muchu Chhish v minulosti tvrdošíjně odrážel všechny pokusy o výstup a to byl i důvod proč se stal v posledních letech vyhledávaným cílem. Samostatně se v roce 2022 pokusil vylézt na Muchu Chhish britský sólista James Price, který žije ve Francii. Čeští horolezci se v posledních čtyřech letech pokusili o výstup na Muchu Chhish třikrát v různých sestavách. V roce 2023 museli Tomáš Petreček, Pavel Bém, Pavel Kořínek a Radoslav Groh po 9denním boji otočit asi 300 metrů pod vrcholem.
Podle ExplorersWeb, zahájila trojice výstup 1. července. Přes jižní hřeben vystoupili na hlavní hřeben a odtud na západ k vrcholu. 5. července v 10:20 dosáhli vrcholu dosud nevylezeného Muchu Chhish (7453 m). Dlouhý sestup zpět do základního tábora jim trval další den. Denně lezli 8 až 10 hodin, postavili při tom celkem čtyři bivaky. Česká cesta do Muchu Chhish je stejně náročná jako dlouhá. Trasa ze základního tábora na vrchol měří 20 kilometrů a překonává výškový rozdíl 3687 metrů.
 

Zdroj planetmountain.com, exploresweb.com