České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mt. Everest je viditelný z Kathmandu


Mt. Everest viditelný z Kathmandu, foto: Abhushan Gautam

Každý, kdo někdy navštívil hlavní město Nepálu ví, že Kathmandu má mnoho kouzel, ale místní ovzduší mezi ně vůbec nepatří. S 2,5 mil. obyvatel a téměř stejným počtem automobilů je Kathmandu téměř bez přestávky zahaleno smogem. Ovšem zhruba před týdnem se objevil zvláštní úkaz nebo pohled. Pohled, který většina obyvatel dosud nezažila a neviděla – nad velkoměstem se objevil Mount Everest!

To vše bylo díky COVIDu-19. Uzavření mnoha továren či minimum lidí cestujících do práce způsobilo nejen to, že se nyní Kathmandu stalo místem zvláštního klidu a ticha, ale i to, že ovzduší je nyní srovnatelné s dobou předindustriální. Proto lze nyní z Kathmandu zahlédnout Mount Everest, který je z nepálské metropole vzdálený téměř 200 km.

Podle jedné ze studií Nepali Times se automobilový provoz podílí až 70 % na znečišťování ovzduší. Graf níže ukazuje rapidní zlepšení kvality ovzduší po polovině dubna. To bylo i příčinou nevšedního výhledu na Mt. Everest. Čím níže je horizontální linie, tím čistší je ovzduší.


Vývoj kvality ovzduší v Kathmandu, zdroj: Ambasáda USA v Kathmandu

Bohužel pro místní pozorovatele Mt. Everestu dochází pomalu k návratu k původním podmínkám. I přes stále platná omezení pohybu se provoz opět zvyšuje a ovzduší a viditelnost se zhoršují.


"Obvyklý" pohled na Kathmandu, podzim 2017, foto: OJ

 

Zdroj: explorersweb.com, nepalitimes.com
Text: OJ