České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Matterhorn: 155 let od prvovýstupu


Matterhorn, Foto: Imago / Cavan Images

 

Na 4478 metrů vysoký symbol Švýcarska poprvé vystoupila 14.7.1865 sedmičlenná skupina horolezců, jejich sestup však skončil tragédií.

Výstup na Matternorn byl dlouho považován za nemožný. První pokus podnikl Jean Antonie Carrel spolu s dalšími dvěma horolezci v roce 1857. V následujících letech se o výstup pokoušelo několik dalších horolezců.
Jako první na vrchol vystoupili Edward Whymper, Charles Hudson, Robert Hadow, Lord Francis Douglas, chamonixský vůdce Michel Croz a zermattský vůdce Peter Taugwalder se synem Peterem. Všech sedm stanulo 14.7.1865 na vrcholu Matterhornu po výstupu hřebenem Hörnli. Při sestupu je však potkalo neštěstí. Nezkušený Hadow se smekl a strhl s sebou i ostatní. Lano spojující Douglase a Taugwaldera-otce se přetrhlo a Whymper s oběma Taugwaldery se zachránil. Ostatní se zřítili do severní stěny a zahynuli.


Edward Whymper, foto Wiki

 

Pomyslným základním táborem pro výstup na Matterhorn je na švýcarské straně na úpatí východního hřebene v nadmořské výšce 3260 m stojící horská chata Hörnli Hütte.


Stará chata Hörnlihütte byla postavena v roce 1880 a následně byla několikrát přestavěna a rozšířena, aby mohla pokaždé nabídnout zázemí pro větší počet horolezců. Fotografie z roku 1959. Foto Picture Alliance

 


Chata Hörnlihütte po rekonstrukci, která vyšla na cca 8 mil. CHF, byla znovu otevřena 1.6.2015. Foto Imago / GFC Collection

 

Text: OJ
Zdroj: alpin.de, wikipedia.org