České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Kanadský prvovýstup severní stěnou Aguja Poicenot

Letní sezóna na jihu Argentiny a Chile je v plném proudu. Již jsme podrobněji informovali o italsko-belgickém úspěch na Aguja Mermoz, argentinskou cestu na Aguja Guillaumet. A stejně tak i o úspěchu Colina Haleyho na Fitz Roy. Nyní se do této vybrané společnosti zapsali i kanadští horolezci se svým prvovýstupem na 3002 metrů vysoký vrchol Aguja Poicentot ležící jižně od nejvyšší hory této oblasti Fitz Roy. 


U nástupu. Foto Ripley Bouliann


Ve stěně. Ripley Bouliann

Ripley Boulianne a Mateo Esposito si pro svůj výstup vybrali severní stěnu Aguja Poicenot. Jejich nová cesta vede vedle starší cesty Odl Smugglers od Jima Doniniho a Grega Crouche. Je to ale zcela nezávislá linie, která začíná zhruba ve středu stěny a postupně se stáčí doprava až nakonec vyústí na vrcholovém hřebeni. Její přelezení trvalo Kanaďanům čtyři dny. Výstup zahájili 17. ledna a po dvou bivacích přímo ve stěně a jednom na hřebeni těsně pod vrcholem, stanuli 20. ledna na nejvyšším bodu Aguja Poicenot. Z vrcholu sestoupili jihozápadní stěnou. 


Jedna ze spár. Foto Ripley Bouliann


Ve vyšších partiích. Foto Ripley Bouliann

Novou 600 metrů vysokou cestu pojmenovali The Power of Independent Trucking. Obtížnost stanovili na 5.9+ a ED−. Jak uvedli, doufají, že se brzy někdo pokusí cestu zopakovat a potvrdí jejich hodnocení. Poznamenali, že výstup ve většině úseků není příliš obtížný a v cestě jsou dobré možnosti jištění. Tuto novou linii přirovnávali ke známé cestě Salathe Wall na El Capitanu. Dodávají ale, že k cestě vede oblastí seraků velmi obtížný nástup a navíc ve stěně často padají kameny. Oba lezci proto varují, že jakékoliv odchýlení od této nové linie může být dosti nebezpečné. 


Spodní část cesty. Foto Ripley Bouliann


Horní část cesty. Foto Ripley Bouliann

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua