České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Großarltal – aktivní dovolená uprostřed horských luk a salaší

 

Großarltal je malebné tiché údolí, kde si užije každý horal dovolenou plnými doušky, aniž by ho rušily davy ostatních turistů. Pokud po kopcích běhá něčeho opravdu hodně, pak to jsou krávy a další domácí zvířata, například koně. Právě čtyřnozí obyvatelé údolí, které se nachází v Národním parku Vysoké Taury, jsou jedním z mnoha zpestření túr. Nezapomenutelné chvíle v podobě kulinářských zážitků a parádních výhledů slibuje celkem čtyřicet obhospodařovaných horských salaší. Pro děti ta navíc bývají i různá hřiště, atrakce a také zvířata, která je možné si pohladit. Po odpočinku a posilnění pokračuje každá túra po kvetoucích alpských loukách, kolem křišťálově čistých horských potoků či jezer až na samotné vrcholy.

 

 

Obec Großarl
Vesnice Großarl s nádhernými pastvinami a travou porostlými horami nadchne návštěvníky a celé rodiny kromě jiného i místním sportovním a rekreačním střediskem s bazénem a hřištěm, které je známé jako největší hřiště Salcburska. Lanovka Panoramabahn turisty vyveze přímo z Großarlu do vysokohorského prostředí dvoutisícovky Kreuzkogel, kde je možné absolvovat několik krásných okružních a hřebenových túr. Dolů je možné jet také na terénní tříkolce.

 

Horolezecká obec Hüttschlag
Vysoko položená horská vesnice Hüttschlag, která získala statut horolezecké vesničky (Bergsteigerdorf), nabízí kromě jiného opravdové adrenalinové zážitky – na stěně „Hüttschlagerwand“ je vynýtovaných několik sportovních cest a především pak dvě feraty včetně cvičného feratového okruhu. Z Hüttschlagu je možné uskutečnit i poměrně obtížné výstupy na téměř třítisícové vrcholy, jako je Keeskogel (2884 m) nebo Weinschnabel (2754 m).

 

MTB, bike&hike a singletrail
Na bikery čeká v údolí Großarltal síť značených tras v délce 140 km, celkové převýšení na těchto trasách je 13 000 metrů. Skvěle se tu kombinují túry s návštěvami salaší, kde je navíc možné kolo zaparkovat a pokračovat pěšky na nějaký z vrcholů v okolí. Jedním z takto dostupných a mimořádně atraktivních vyhlídkových vrcholů je Schuhflicker (2214 m), na který se vystupuje od statku Aualm (1800 m). Großarltal je doslova rájem pro bike&hike. Od léta 2019 je k dispozici 10 km dlouhý single-trail „Singltrail Hochbrand“ vedoucí od horní stanice lanovky na Kreuzkogel až do Großarlu.

 

Ubytování
Großarltal je doslova plné kvalitního ubytování za velmi příznivé ceny. Mnoho hotelů se navíc přímo orientuje na aktivní dovolenou a nabízejí v rámci ubytování i průvodcované túry do hor atd. Jedním z nich je také hotel Johanneshof, více na: www.hotel-johanneshof.com.

 

Další informace na:
Tourismusverband Großarltal
A  5611 Großarl, Gemeindestraße 6, tel. +43 (0)6414/281

info@grossarltal.info
www.grossarltal.info

 

Fotoreportáž z různých výletů a túr:

 

Okružní túra z údolí Ellmautal přes statky Loosbühelalm (1769 m) a Filzmoosalm (1710 m)

 

Z Ellmautal k salaši Bichlalm (1731 m)

 

Údolíčkem Reitalmgraben ke statku Reitalm (1600 m)

 

Údolíčkem Toferngraben ke statku Harbachalm (1612 m)

 

Ranní výjezd údolíčkem Bacher Graben k salaši Bachalm (1535 m)

 

Výjezd k Paulhütte (1280 m) a Mandlhütte (1342 m), kde se nachází také dřevěný kostelíček

 

 Na cvičné feratě vhodné pro celou rodinu, stěna Hüttschlagerwand přímo nad vesničkou Hüttschlag
 

 

Túra na vyhlídkový vrchol Kreuzkogel (2027 m)
 

 

Silgletrail Hochbrand vedoucí od horní stanice lanovky na Kreuzkogel
 

 

Bike&hike túra Aualm (1800 m) - Schuhflicker (2214 m)
 

 

Túra z Himmelsknoten k malebnému statku Viehhausalm (1640 m)
 

 

Text a foto: Daniel Polman, šéfredaktor lidé&HORY