České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Francois Cazzanelli a nové cesty v Alpách

Italský horolezec Francois Cazzanelli se zapsal do povědomí lezecké komunity skvělými výkony již v loňském roce. V létě se mu podařilo prostoupit novou variantu na osmitisícovém Nanga Parbatu a jen několik dní poté stanul i na jeho vrcholu. Na podzim si potom připsal prvovýstup na čtyřtisícový Breithorn, populární čtyřtisícovku, kterou zvládl náročnou severní stěnou. Svou dobrou formu si Cazzanelli přenesl i do letošního roku, který začal hned třemi hodnotnými prvovýstupy. 

V italském údolí Valle d’Aosta u vesnice Cogne, kde28. ledna spolu s francouzským kolegou Mathieu Maynadierem zvládl výstup po nové mixové cestě La Loose. Cesta je dlouhá 140 metrů a dosahuje obtížnosti M6+, přičemž jednotlivé délky jsou hodnoceny jako M6, M5 a M6+. 


V cestě La Loose. Foto Francois Cazzanelli


Cesta La Loose. Foto Francois Cazzanelli

Po úspěšném dokončení tohoto projektu se přesunul k dalšímu cíli, který leží v severozápadní Itálii. Jedná se o 3406 metrů vysoký vrchol Mont Blanc du Créton. Ten ale paradoxně neleží v masivu Mont Blanc, nýbrž ve Walliským Alpách na švýcarsko-italské hranici. Ve východní stěně této hory si již před časem vyhlédl jednu krásnou, ale nepříliš snadnou linii. Tu se vydal zkusit se svými kamarády a spolulezci Emrikem Favrem a Stefanem Stradellim. Během jediného dne,  pátku 3. února, zvládla trojice vystoupit 600 metrů dlouhou novou cestou až na vrchol a také bezpečně sestoupit. Linie získala hodnocení WI4+ M7 a název Sognando L’Inimaginabile (snění o nepředstavitelném). 


Jeden z těžších úsek na Mont Blanc du Creton. Foto Francois Cazzanelli


Nová cesta na Mont Blanc du Creton. Foto Francois Cazzanelli

Následující týden se pak trojice přesunula pod 3773 metrů vysokou skalní věž Aiguille Noire de Peuterey v italské části masivu Mont Blancu. Ve dnech 12 a 13. února pak Cazzanelli, Favre a Stradelli vytvořili novou cestu nazvanou Couloir Isaïe, která končí na předvrcholu Aiguille Noire de Peuterey známém jako Punta Brendel ve výšce 3498 metrů. Podle Cazzanelliho šlo o velké dobrodružství, jelikož podmínky nebyly vůbec ideální. Trojice musela absolvovat i jeden nepříjemný bivak při němž pořádně promokli. Nakonec se ale vše podařilo. Vylezená 600 metrů dlouhá cesta v západní stěně dosahuje obtížnosti M8 7a/7a+ AI5. 


V západní stěně Punta Brendel. Foto Francois Cazzanelli


Nová cesta Couloir Isaïe. Foto Francois Cazzanelli

16. února navíc Czazanelli přidal ještě jeden pozoruhodný počin, když s italským horským vůdcem Marco Farinou vystoupili cestou Carrel jižní stěnou až na vrchol 4478 metrů vysokého Matterhornu. 1600 výškových metrů v obtížném terénu zvládli za pouhé čtyři a půl hodiny. Na vrcholu si udělali krátkou přestávku a poté zahájili sestup, který jim zabral 3 hodiny a 15 minut. Pro Cazzanelliho to byl již 97. úspěšný výstup na Matterhorn, na vrchol této dominantní čtyřtisícovky přitom vystoupil po šestnácti různých cestách. 


V jižní stěně Matterhornu. Foto Francois Cazzanelli


Dvojice na vrcholu Matterhornu. Foto Francois Cazzanelli

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, Facebook Francoise Cazzanelliho